Društvo

Davaoci krvi traže bolji tretman rada

by DAN | 14:10:2017 | 11:19:31

Božo Joličić, predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi “Luka Bar”, kojeg je 1969. osnovao njegov brat Ljubo, potencirao je kaže da sade “rade u dosta teškim uslovima”, te da je “potrebno da nam humanost postane navika”.

Društvo danas broji oko 2.000 članova, a kroz njega je do danas prošlo više od 11.000 ljudi.

“Ono što od skoro možemo čuti u propagadnim aktivnostima na TV-u je veoma lijepo, i mi to pozdravljamo. Takve aktivnosti od strane poznatih sportista i umjetnika promovišu dobrovoljno davalaštvo. Međutim, najbolji promoteri su dobrovoljni davaoci krvi. Mora se reći da smo mi najgore organizovana država na Balkanu po tom pitanju. Nema razumijevanja, pa smo mi pokrenuli incijativu za promjenu zakona, koji je bukvalno prepisan iz neke razvijene evropske zemlje s kojom mi u pogledu društvene stvarnosti nemamo baš nikakve sličnosti.Tamo se uopšte ne spominje da postoje društva dobrovoljnih davalaca” - kaže Joličić.


Naglašava da bi kao uzor mogle poslužiti Slovenija i Hrvatska “koje su uvijek išle ispred nas”.

“Očekujemo da će naša inicijativa da se pokrene s mrtve tačke. U toj inicijativi se predlaže da lokalne zajednice preuzmu obavezu da podržavaju ove aktivnosti na svom terenu, jer je u pitanju briga o životu i zdravlju svojih građana. Društva dobrovoljnih davalaca nisu prave NVO, mada je jedan broj registrovan kao nevladina organizacija, već su to specifične humanitarne organizacije i treba da imaju poseban tretman. Nama je Opština obećala da ćemo s Udruženjem slijepih i paraplegičarima biti prioritet u pogledu pomoći” - kaže Joličić.

Prema njegovim riječima, Društvo se trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji. Dosad su za rad koristili neuslovnu baraku u Luci Bar, a već odavno se te prostorije ne mogu koristiti.

“Luka Bar je u teškoćama, uskratila je sponzorstvo, i ne mogu više da pomažu kao dosad, a mi nećemo moći da funkcionišemo na dosadašnji način. Mi smo organizovani tako da na telefonski poziv naš aktivista Zoran Popović nađe na spisku davaoca koji može dati krv, povede ga i posle davanja dragocjene tečnosti odvede na obrok oporavka i vrati kući. Uputili smo Opštini dopis u kojem tražimo pomoć da nam nadoknade sredstva koja ne dobijamo od Luke, ili da nam nađu sponzora za obrok oporavka. Neophodna je propaganda u svim društvenim sredinama, od škola do drugih institucija. U školama odrađujemo akcije, i to je dobro, ali su tamo promoteri profesori koji su redovni davaoci krvi” - kaže Joličić, ističući da je danas znatno teže stanje s ljudima unutar Društva.

“Imamo jedan broj članova koji daju krv svaka tri mjeseca. Međutim, taj broj se smanjio, jer su okolnosti takve. Neophodno je motivisati davaoce nekim znakom pažnje. Mi im krajem godine dodijelimo plakete u znak zahvalnosti. Naši članovi imaju samo pogodnost što ne plaćaju euro ili dva za participaciju kad odu kod ljekara” - kaže Joličić, naglašavajući da na posljednju akciju u avgustu nisu mogli da pozovu društva van Crne Gore, jer nisu imali sredstava.