Društvo

NVO Portret obilježila Dan mentalnog zdravlja

by Silvija Vukelić; photo by Neda Popović | 15:10:2017 | 11:43:47

NVO Centar za edukaciju i psihološko savjetovanje “Portret”, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, od 10. do 14.oktobra organizovao je niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti kroz “Dane mentalnog zdravlja – u zdravoj mreži”.
 
Besplatne savjete psihologa svi zainteresovani mogli su dobiti tokom prvog “Dana otvorenih razgovora”.
 
“Najčešći problemi zbog kojih nam se javljaju su dominantno anksioznost, panični poremećaji, strahovi, brige koji se tiču egzistencije, potom zavisnost i upotreba psihoaktivnih supstanci, te zavisnost od interneta ili kako su to mladi ljudi imenovali zavisnost od elektronike”, priča za Bar Info Branka Ćalasan, diplomirani psiholog.
 
Ona savjetuje da je najbolja prevencija mentalnog zdravlja “osvijestiti  probleme i razgovarati o njima”: “Priču o mentalnom zdravlju ovog puta smo proširili na internet. S obzirom da on ima sve veću dominaciju u našim životima, samim tim je i njegov uticaj na mentalno zdravlje direktan i višestruk. Zadovoljstvo nam je što smo u srijedu ugostili stručnjaka iz ove oblasti Natašu Đukanović, koja je održala jako inresantno i edukativno predavanje”.
 

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju brojnih kompanija. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave marketingom, start-upovima i internetom. Direktor je marketinga u kompaniji DoMEn, koja je agent registracije crnogorskog nacionalnog internet domena .me. Takođe je suosnivač nevladine organizacije Digitalizuj.me i predsjednik ISOC Montenegro.
 
Tokom interaktivnog predavanja na temu “Bezbjedan internet” publika u sali dvorca kralja Nikole bila je u prilici da sazna puno korisnih podataka, ali i da čuje niz savjeta kako bezbjedno koristiti internet.
 
“Prema istraživanju koje je u Crnoj Gori sproveo Unicef, 91% djece do 18 godina koristi internet. Svi su stalno na društvenim mrežama,youtubeu… Ono što je najvažnije je da djecu naučimo da štite svoju privatnost, da ne postavljaju ‘problematične’ slike, da paze što pričaju i rade. Ne možemo im zabraniti da budu na internetu, ali im moramo ukazati i da postoje brojne opasnosti i puno neprimjerenih sadržaja”, objašnjava Đukanović.
 
 Najveći problem je, smatra ona, “nerazumijevanje šta sve tamo postoji”.
 
“Bojim se da se u Crnoj Gori ne govori dovoljno o slučajevima pedofilije koji su se dešavali upravo preko društvenih mreža, a da je jako bitno djeci to dati kao primjer upravo da bismo ih zaustavili i upozorili”, kaže Đukanović.
 
Ona je savjetovala roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom i “kao što bi ih dok su mali vodili za ruku prilikom prelaska ulice, isto tako oprezno ih treba uvoditi i u internet”. “Na računaru takođe provjeravati opciju ‘history’ kako bi imali uvid u sadržaje koje dijete gleda”, naglasila je Đukanović.
 

Besplatna “Radionica lijepog pisanja” koju su vodile Iva Klisić, magistar filmske i pozorišne kritike, Branka Ćalasan, diplomirani psiholog i Neda Popović, inženjer fotografije, održana je u četvrtak. Specijalni gost bila je Neda Pavlović učiteljica, bibliotekar, autor udžbenika  za djecu i koordinator projekta “Čitalica” koji promovise lijepo čitanje i pisanje. U prostorijama NVO “Portret” sljedećeg dana održana je psihološka radionica za mlade pod nazivom “Ja sam ok, ti si ok”.
 
Obilježavanje Dana mentalnog zdravlja zaokruženo je u subotu radionicom primijenjene fotografije “Zdrava i prava foto priča”, koju je vodila Neda Popović.