Društvo

Konferencija za štampu DF povodom tzv. Afere Luksemburg

| 16:10:2017 | 14:57:47

Demokratski front organizovao je danas konferenciju za štampu ispred Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, povodom godišnjice od održavanja parlamentarnih izbora, tokom kojih je, kako kažu, “ovaj politički savez otkrio i objelodanio veliki broj zloupotreba izbornog procesa od strane Demokratske partije socijalista, koje su prijavljene Specijalnom državnom tužilaštvu”.
 
“Sa ovog mjesta želimo da ukažemo na misteriozno ćutanje SDT, koje nije podiglo optužnicu protiv aktera ‘Afere Luksemburg’ nakon godinu dana, otkako smo predali veoma jasne dokaze o kupovini glasača iz inostranstva, odnosno praktično o kupovini živih ljudi. Nasuprot tome, kada su u pitanju lažne optužbe protiv DF-a i njegovih funkcionera, tužilaštvo i sudstvo djeluje ekspresno i krajnje tendenciozno, što najbolje ilustruje proces za lažni ‘državni udar’. Tražimo od SDT, da nam jasno saopšti da li su u toku istrage koja traje bezmalo 12 mjeseci saslušani čelnici DPS-a koji su isplaćivali od 250 do 400 eura po glasu biračima iz dijaspore. U isto vrijeme tražimo da SDT obavijesti javnost koliko je aktera kupovine glasova do sada saslušano, i da li su raspisane potjernice za biračima koji su nedostupni policiji i tužilaštvu, budući da najveći broj njih ima prebivalište u zemljama zapadne Evrope“ – kazao je u ime DF-a Dejan Đurović, šef kluba odbornika tog političkog subjekta u SO Bar.
 
On je podsjetio da je DF Bar tokom izbornog dana 16. oktobra 2016. predao dežurnom tužiocu u Baru Slađani Španjević prijavu zbog kupovine birača, sa pratećim dokazima u formi video materijala, “ali do danas imamo samo šturo obavještenje od STD da je istraga još uvijek u toku”. Naknadno, kako je precizirao, na zahtjev inspektora policije u Baru, DF je predao spisak sa podacima o 26 glasača koje je DPS platio, čija priznanja o dogovorenoj kupoprodaji glasova su zabilježena video snimcima.
 
“Takvo ponašanje SDT je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kažemo politički motivisano, moguće sa ciljem da funkcioneri i kupljeni glasači DPS-a ne izađu pred lice pravde i ne odgovaraju za počinjena nedjela” – ocijenio je Đurović.
 
Iz DF-a Bar je u isto vrijeme saopšteno da se redovni lokalni izbori u Baru, koji bi trebali biti održani u maju iduće godine, ne mogu organizovati dok se ne okonča postupak iz tzv. “Afere Luksemburg” i ne procesuiraju odgovorni. Jer, kako su podvukli, njihova neregularnost je unaprijed izvjesna ukoliko birači koji decenijama žive u Luksemburgu, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj i drugim zemljama Zapadne Evrope i dalje ostanu u biračkom spsiku.
 
“To su ljudi koje od jednih do drugih izbora DPS dovlači da za novac glasaju za tu stranku, a najvećem broju slučajeva čak nikada nisu ni živjeli u Baru, niti znaju gdje su biračka mjesta na kojima ih mahinacijama i zloupotrebom institucija stranka Mila Đukanovića upisuje kao glasače” – zaključeno je iz DF Bar.