Društvo

Ex Albis Ulivis za početak berbe maslina

by Vjera Knežević Vučićević / Silvija Vukelić, photo: Branko Maljević | 21:10:2017 | 21:39:32

Nova potvrda da Društvo maslinara Bar uspijeva u ozbiljnom nastojanju da barske domaćine i vlasnike maslinjaka vrati izvornim vrijednostima i bogatstvu koje pruža pitomo podneblje je odlično posjećena manifestacija “Ex albis ulivis” kojom je danas obilježen veliki dan za sve maslinare - početak berbe ploda plemenitog drveta.
 
“Početak berbe je za sve maslinare poseban dan - dan koji se čeka čitave godine, a nekada se desi da to bude i nekoliko godina. Maslinarstvo je oduvijek bila primarna grana poljoprivrede u Baru, a siguran sam da će i generacije koje dolaziti nastaviti tradiciju svojih predaka. Vjerujem da će mladi dati doprinos napretku i da ćemo svi zajedno uhvatiti korak sa modernim uzgojem maslina i proizvoditi ulja kojima ćemo se ponositi” - poručio je na otvaranju manifestacije u slavu maslinovog drveta i ploda predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.
 
On je podsjetio da su još Stari Rimljani u prvom vijeku prije nove ere maslinovo ulje podvodili pod pet kategorija, od kojih je olio ex albis bilo najbolje - proizvedeno isključivo od ubranih, zdravih, zelenih maslina, a bilo je dostupno isključivo bogatim slojevima društa.
 
“Peta, najgora kategorija ulja se proizvodila od plodova sakupljenih sa zemlje. Koristili su ga samo robovi. Stoga, pozivam sve naše maslinare da odustanu od takvog načina sakupljanja maslina i okrenu se savremenom maslinarstvu, primjeni agrotehničkih mjera, pravoveremenoj berbi i proizvodnji vrhunskih ulja od naše idealne sorte- žutice. Nakon mnogo vjekova naši građani zaslužuju da konzumiraju kvalitetnije ulje od onog koje se trošili rimski robovi” - poručio je Alković.
 

Govoreći o viziji razvoja ove grane, naglasio je da je prioritet Društva maslinara da "maslinarstvu u Crnoj Gori vrati stari sjaj i da kvalitetom ulja zauzmemo mjesto koje smo nekada imali".
 
“Brojni su napori Društva maslinara da ukažemo na prehrambene i zdravstvene efekte ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja se dobijaju od ubranih plodova masline” - kazao je Alković, ističući da na tom putu nijesu sami - značajnu pomoć imaju od Opštine Bar, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, prijatelja iz Dalmacije, a ne izostaje ni podrška Srednje ekonomsko-ugostiteljske i Srednje stručne škole iz Bara. Podsjetio je pritom da je ova manifestacija koja ima isključivo promotivno- edukativni karakter uvertira za veliku crnogorsku maslinarsku feštu - starobarsku Maslinijadu koja će biti održana u drugoj polovini novembra. Alković je imao, kako je naglasio, posebno zadovoljstvo da informiše kako projekat Kuća maslina kojeg su za potrebe crnogorskih maslinara najavili resorno ministarstvo i Opština Bar brzo napreduje.
 
“Opština Bar je odredila lokaciju i nakon sprovedenih administartivnih procedura, prije dva dana raspisan je javni poziv za izradu glavnog projekta. Imamo obećanja da će radovi na objektu početi odmah poslije Nove godine” - najavio je Alković, izražavajući posebnu zahvalnost Fondaciji Petrović Njegoš, pokrovitelju manifestacije, koja je "Društvo prepoznala kao relevantnog partnera na polju unaprijeđenja maslinarstva i poljoprivrede uopšte".
 
Jedan od predavača na manifestaciji u Baru bio je Tomislav Kos, docent na Sveučilištu u Zadru pri Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu čija je uža specijalnost fitomedicina. Ovaj stručnjak se bavi sigurnošću hrane, metodama zaštite bilja i primjenom pesticida.
 
“U Hrvatskoj se velika pažnja polaže na edukaciju poljoprivrednih proizvođača glavnih mediteranskih kultura, kako pravovremeno prognozirati pojavu štetočina i bolesti i na osnovu toga smanjiti upotrebu pesticida. EU ima visoke standarde prilikom proizvodnje hrane, pa su i njihova očekivanja od proizvođača na visokoj razini. Mi moramo pratiti te stroge kriterijume i zakonodavne okvire u smislu ostataka pesticida i edukovati proizvođače kako da pametno i što manje koriste sredstva za zaštitu bilja” - kaže Kos. Preporučuje kolegama iz Bara, koji su, kako ističe, posljednjih godina izuzetno raspoloženi i otvoreni za saradnju sa kolegama iz Zadarske županije u smislu kako poboljšati proizvodnju i poboljšati kvalitet maslinovog ulja, da nastave trasiranje puta u nastojanju da ta hrana bude prepoznata na stolovima svih evropskih gradova.
 
“Barski maslinari su sve više svjesni da je potrošač taj koji diktira. Ipak, ne bilo kakav potrošač, već onaj koji od maslinovog ulja zahtijeva da bude ne samo hrana, već da posjeduje i zdravstvenu komponentu. U Zadru nastojimo da pratimo kolege iz Istre koji su na tom putu otišli najdalje” - objašnjava Kos.
 
I njegov kolega, doktorant Šime Marcelić, ističe da je u savremenoj tehnologija prerade najvažnije da pravovremeno ubran plod u što kraćem roku dođe do prerade.
 
“Ipak, to je teško ostvarivo, jer trebamo naći kompromis između tradicije i novih uslova prerade maslina, a da se pri tom ne izgubi na autentičnosti i kvalitetu ulja” - kaže Marcelić.
 

Stoja Ljutica sa Biotehničkog fakulteta Centra za suptropske kulture iz Bara održala je predavanje o zdravstvenim benefitima maslinovog ulja, na kojem je objasnila da ekstradjevičansko maslinovo ulje podrazumijeva hemijsku strukturu koja odgovara plodu masline uz odgovarajuće ukusno-mirisne karakteristike koje ga odvajaju od drugih jestivih ulja.
 
“Maslinovo ulje od ostalih jestivih ulja razlikuju polifenoli - grupa jedinjenja koja se ponaša kao antioksidant - čistač organizma, vitamin E, beta-karoten... U slučaju kada maslinovo ulje nije tog kvaliteta, izostaje i pozitivan efekat na zdravlje ljudi” - ukazuje Ljutica.
 
Poznati barski maslinar Filip Jovović koji je, prema pravilu manifestacije na štandu izložio ovogodišnje maslinovo ulje, kaže da je zadovoljan rodom, kao i reakcijama posjetilaca manifestacije. Iskusni maslinar, proizvođač jednog od najpoznatijeg ulja podrumijskog kraja, ukazuje da je prilikom proizvodnje najfinijeg maslinovog ulja najvažnije da se plod isto veče kada je sakupljen odnese u mlin i skladišti u emajlirane posude.
 
“Maslinovo ulje koje sam danas izložio na štandu proizvedeno od maslina ubranih prije dvije sedmice... Naročito sam posvećen pripremama za učešće na najvećoj smotri u slavu masline- Maslinijadi. I ove godine ću izložiti neke nove proizvode od maslinovog ulja” - najavio je Jovović.

 

Organizatori su zadovoljni što ni ove godine nije izostala podrška "mladih snaga" - barskih srednjoškolaca. Najveću pažnju izazvale su palačinke sa "nutelom" prelivene maslinovim uljem.
 
“Koliko god izgledalo nespojivo, ova kombinacija svidjela se i najvećim skepticima” - zadovoljan je profesor Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Dejan Aleksić. Njihov štand na kojem su bile izožene ruštule, kiflice, palačinke obišli su i turisti iz Mađarske, Skandinavije, Njemačke...