Društvo

Radovi u MZ Šušanj na svakom koraku

by Maja Tomović / Ivanka Leković | 25:10:2017 | 14:51:43

“U mjesnoj zajednici Šušanj u prethodnom periodu urađene su brojne investicije, među kojima je najvrijednija zgrada OŠ ‘Anto Đedović’. I u narednom periodu, radiće se na infrastrukturnim projektima”, kazao je, gostujući u “Promenadi“ Radio Bara predsjednik Odbora ove MZ, Pešo Glavanović.
 
On je apostrofirao da je objekat OŠ “Anto Đedović” vrijedan 6,5 miliona eura, u koji trenutno ide 580 učenika, a ima kapacitet da se nastava u dvije faze obavlja za 1200 učenika. Osim škole, istakao je i izgradnju bulevara i treće traka, uređenje dijela pored mora, novog šetališta.

 
“To nije završeno do kraja, uklonili smo objekte koji su bili u tom dijelu, urađena su tri nova objekta sa svom pratećom infrastrukturom“-ističe Glavanović, koji dodaje da je na području Šušanja u proteklom periodu urađena rasvjeta, kojom je pokriven velik broj manjih ulica do krajnjih destinacija-kuće Lekovića u Vitićima, u Gromanićima do dijela granice između Šušanja i Zubaca, kao i Talići do kuće Miodraga Talića-sve više zone pokrivene su rasvjetom.
 
„Pokušali smo da ne bude obuhvaćen samo taj uži dio Žukotrlice, već i sve više dijelove MZ Šušanj“-ističe Glavanović.
 
Uz ovo, urađeno je nekoliko trafostanica, postavljen niskonaponski kabl od trafostanice iza Opštine do naselja Vitići, doniran dio šetališta uz korito rijeke Željeznice, kako bi se jednom dijelu naselja omogućilo da izbjegne pružni prelaz Ilino. Pružni prelazi su prošireni, dobili smo mogućnost prolaza automobila u oba smjera, imamo dobru saradnju sa Željeznicom Crne Gore i očekujemo da se riješi problem stajališta Ilino.

 
“Možda nekome izgleda malo, ali pedeset godina smo čekali da se izbetonira i postavi nadstrešnica na stajalištu Ilino”, ističe Glavanović.
 
On je istakao da se u MZ Šušanj planira veći broj aktivnosti. Počeće se od Žukotrlice i plaže, “koja je žila kucavica ove mjesne zajednice.” Nedavno je, na inicijativu MZ Šušanj, održan sastanak sa direktorom Morskog dobra, Predragom Jelušićem.
 
“Dobili smo obećanje da će Morsko dobro u sljedećoj godini planirati oko dvjesta hiljada eura za plažu Žukotrlica. Tim ulaganjem bi se riješio dio potpornog zida-od restorana ‘Barka’ do kuće Lekovića i to bi bilo obuhvaćeno projektom za zaštitu borove šume od talasa. Tog dana smo se dogovorili da će 25 hiljada eura biti uloženo u revitalizaciju borove šume i same plaže“, saopštio je on.
 
Kako je objasnio, Sveučilište u Splitu, odnosno Fakultet za građevinarstvo, koji je dobio tender za sanaciju plaže Pržno, biće konsultovan kako bi se na odgovarajući način sačuvala šušanjska plaža.
 
“Mi smo ovo kandidovali i mislim do kraja godine da ćemo pokušati sa Morskim dobrom, lokalnom upravom i privatnicima da pokušamo da nađemo rješenje, da i ovo bude sastavni dio plana za narednu godinu”, kazao je Glavanović.
 
Kada je riječ o investicijama urađenim u proteklih nekoliko mjeseci, izgrađen je i asfaltiran putni pravac od pružnog prelaza u Šušanju do crkve Sveta Marija i do naselja Perajkovići. Takođe, između “Rezervoara” i i “Rezervoara 2” urađena je saobraćajnica, što je i bila obaveza izvođača, zatim dio pješačke staze uz korito rijeke Željeznice, postavljeni brojni stubovi za rasvjetu.


Ovih dana radi se ulica uz korito Željeznice do mosta, postavlja se kompletna infrastruktura, a investicija je vrijedna oko 305 hiljada eura. Uskoro kreće gradnja saobraćajnice od hotela MD i restorana “Pod lozom” do stajališta. Planirano je uređenje i ulica J.J.Zmaja, Nikole Lekića, Bokeških brigada. Riječ je o uređenju kanalizacionog sistema. Glavanović je zamolio Šušanjane za strpljenje, „jer nakon uređenja ovih ulica, kreće se sa radovima na uređenju kanalizacije na Ilinu“. On ističe da je za Ilino, budžetom opštine planirano 70.000 eura.
 
“Tražićemo od Opštine, koliko su u mogućnosti, da se uključe kroz projekte vezane za donacije EU i kredita, da ako budemo mogli, dio naselja do pruge, koji je obuhvaćen DUP-om, privedemo namjeni onako kako detaljni urbanistički plan to i predviđa“, ističe Glavanović, dodajući da će se investicije u ovoj mjesnoj zajednici realizovati po fazama.