Društvo

VIDEO: Završena kruzing sezona u Baru

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 25:10:2017 | 19:31:55

Kruzing sezona u Baru završena je danas uplovljenjem broda "Thomson Spirit" sa 1289 putnika. Tim povodom kompanija Port of Adria je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Klasterom “Probaj domaće” organizovala Karavan domaćih i organskih proizvoda, koji su prezentirani gostima na šetalištu kralja Nikole.
 
Da Bar postaje sve atraktivnija kruzing destinacija potvrđuje broj turista kojih je u 2016. godini bilo 8660, u ovoj 11.000, a već za narednu najavljeni su kruzer brodovi koji će dovesti 25.500 putnika.

 
Većina turista su prvi put u Baru i Crnoj Gori, jer, kako su nam kazali Suzan i Nil iz Engleske, inostrane goste sve više zanimaju nova i neotkrivena mjesta.
 
“Oduševljeni smo Crnom Gorom, prvi put smo ovdje. Prošetali smo Barom, otišli do autobuske stanice, jer smo procijenili da je racionalno da koristimo lokalni prevoz... Obišli smo Stari grad Bar i uživali u divnoj panorami i pogledu. Sugerisali smo da je u lokalnom interesu da turistima bude ponudjeno što više informacija, da se postavi više putokaza, kako bi se vidjeli lokalne znamenitosti, ne samo Starog Bara. Prvo smo bili zbunjeni , jer nema jasnih mapa kako da pronađemo kulturno-istorijske i druge znamenitosti", kazala je za Radio Bar i Bar info Suzan.
 
Nil je oduševljen lokalnim pivom, a uživao je i u divnom pogledu na planine.
 
"Preporučiću Bar i Crnu Goru prijateljima, a narednog puta kada dodjemo obići ćemo planine i druga atraktivna mjesta", istakao je Nil.
 
Kompanija "Port of Adria", na čijem gatu pristaju brodovi, zadovoljna je uspješnim završetkom druge kruzing sezone, a u Nacionalnoj turističkoj organizaciji smatraju da je Bar razvojem kruzing turizma značajno obogatio svoju ponudu i postao sve atraktivniji na svjetskoj turističkoj mapi.
 
“Svi brodovi su opsluženi na nivou međunarodnih standarda, a putnici su sigurno i bezbjedno prihvaćeni. Uspostavili smo saradnju i sa novim partnerima i institucijama koje mogu da doprinesu unapređenju turističke usluge, pa je tako, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Klasterom ‘Probaj domaće’, za naše kruzer turiste organizovan i ovaj svojevrsni Karavan domaćih proizvoda. Brojke pokazuju da imamo trend rasta kruzing turizma, jer već naredne godine u Bar će stići duplo više gostiju", kazala je Tanja Novović iz Službe za odnose sa javnošću Port of Adria.

 
“Zadovoljstvo je da smo posjetili Bar danas kada je uplovio poslednji brod u ovoj kruzing sezoni. Bili smo u prilici da od kompanije koja organizuje prihvat brodova čujemo koje su aktivnosti obilježile ovu godinu, ali i kakvi su planovi i perspektive za naredni period. Bar, pored uobičajene ponude koja podrazumijeva sunce i more, ima mnogo više od te bazne turističke ponude, pa se prepoznaje i na Mediteranu i u svjetskim okvirima i po kruzing turizmu", istakla je direktorica NTO Željka Radak Kukavičić.
 
Početak i razvoj kruzing turizma u Baru, rezultat je prvenstveno, dugogodišnjeg truda i napora kompanije "Allegra Montenegro", koji su ovaj vid turizma davno zacrtali kao svoj poslovni cilj, uprkos brojnim biznis barijerama, i ostvarili ga. Direktor Mihailo Vukić najavio je danas, ekskluzivno, da su već potpisani ugovori ne samo za 2018. već i 2019. godinu.
 
“Sve ono što smo najavljivali 2011. godine, kada je začeta ideja o kruzing turizmu, sada je postalo realnost. Brojke rastu, a u Allegri smo najsrećniji kada svi putnici odu kući zadovoljni, sa pozitivnim utiscima. Na početku 2015. godine je bio jedan brod, prošle godine je "Thomson Celebration" dolazio šest put, ove godine već dest puta, a naši partneri će uskoro postati i nove kompanije... Ekskluzivno najavljujem da je nekadašnji ‘Thomson Celebration’ sada ‘Marella Celebration’, najavio da će u Bar dolaziti i 2019. godine, što je dokaz da smo na pravom putu", zadovoljan je Vukić.
 
Turisti sa kruzera bili su u prilici da na šetalištu kralja Nikole probaju organske proizvode, razgledaju i kupe crnogorske suvenire dvadeset i jednog izlagača iz naše zemlje. Menadžer klastera NVO "Probaj domaće" Velimir Đoković pohvalio je nastojanja organizatora i domaćina da prošire i unaprijede turustičku ponudu kruzing turizmom, ali i predstavljajući domaće proizvode.
 
“Ovo je dokaz da i van špica sezone treba promovisati kako lokalne proizvođače hrane i pića, tako i proizvođače iz oblasti domaće radinosti i rukovotvorina, starih zanata i porodičnog biznisa. U tom cilju svakako djeluje klaster ‘Probaj domaće’. Želimo da i turistima i domaćem stanovništvu predočimo ono što se može naći kod naših proizvođača koji su, na žalost, često slabo ili nikako zastupljeni na rafovima velikih supermarketa. Na našem štandu su izloženi proizvodi nekoliko vinarija, prerađevine od voća, prirodni sokovi, mliječni proizvodi, proizvodi od maslinovog ploda...", kazao je Đoković.

 
I Bar ima svoje Udruženje kreativne industrije i poslovnog savjetovanja, koje nastoji da okupi sve barske proizvođače. Oni su danas, takođe sa svojim proizvodima dočekali kruzer turiste.
 
“Ovakav vid promocije je velika mogućnost za lokalne proizvođače. Mi predstavljamo ne samo naše proizvode, nego i opštinu i državu. Nastojimo da lijepo ugostimo sve turiste, pružimo korisne informacije, a na drugom mjestu je prezentacija naših proizvoda, jer svi žele da ponesu neku uspomenu iz Crne Gore. Okupili smo lokalne proizvođače, a planiramo saradnju i sa maslinarima, vinarima, medarima kako bi na organizovan i sistematičan način upotpunili lokalnu ponudu", pojasnila je Olja Fatić iz Udruženja kreativne industrije i poslovnog savjetovanja.
 
“Port of Adria”, sa partnerima planira da organizacija ovakvih i sličnih događaja, postane tradicionalna prilikom dolaska kruzer brodova u Bar.