Društvo

SEUŠ radi na prevenciji zavisnosti od kocke

| 08:11:2017 | 13:15:34

U Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi sprovedena je aktivnost na edukacija nastavnog osoblja i učenika o značaju prevencije zavisnosti od kockanja.
 
Tokom oktobra urađena je anketa, koja je obuhvatila 200 učenika, koji su odgovarali na sedam pitanja.
 
Iako podaci istraživanja pokazuju da 89% ispitanika zna da je kockanje vrsta zavisnosti, 29% anketiranih potvrdilo je da često upražnjava igre na sreću i da njih 32% ovu aktivnost smatra zabavnom. Da je kockanje sastavni dio slobodnog vremena mladih i da se ono upražnjava u društvu potvrdilo je 33% srednjoškolaca, a 18% mladih za kockanje koristi novac od roditelja. Oko 10% anketiranih potvrdilo je da imalo neprijatnosti zbog kockanja. Posebnu pažnju privlači podatak da 65% učenika poznaje osobu koja je imala ozbiljnih problema zbog kockanja. Odgovori na navedena pitanja, razvrstani po polnoj strukturi, pokazuju i dvostruko veću sklonost ka kockanju kod momaka nego kod djevojaka.
 
U narednom periodu, biće organizovana tribina za sve barske srednjoškolce u čijoj će realizaciji učestvovati predstavnici ATP“ZID“ iz Podgorice i Savjetovališta Enera iz Beograda.
 
“Ovaj vid aktivnosti predstavlja sekundarnu prevenciju i njome se želi rizičnim grupama, u ovom slučaju mladima, ukazati na štetne posljedice ove zavisti i podstaći značaj sistemskog pristupa rješavanja ovog problema. U Crnoj Gori, i pored očiglednog postojanja ove socijalne devijacije, izostaje primjerena aktivnost i prenebregava se činjenica da u najvećem broju slučajeva ova zavisnost počinje u periodu adolescencije i da je prate drugi oblici zavisnosti”, kaže profesor Neđeljko Đurović.