Društvo

Na tribini predstavljen Akcioni plan DPS za Topolicu

by Silvija Vukelić | 10:11:2017 | 15:11:40

Na tribini koju je OO DPS Bar organizovao juče u sali Opštine, predstavljen je Akcioni plan investicija 2017-2020. na području MZ Topolica. O realizovanim projektima, radovima koji su u toku i planovima za naredni period, govorio je Slobo Pajović - koordinator DPS za Topolicu.
 
“U toku je izgradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema u centru Bara. Završen je dio duž bulevara od ‘Las Ramblasa’ do Lakovića i spojen sa MZ Bar III kod kružnog toka, te u Makedonskom naselju (ulice Rista Lekića, Borska i Požarevačka), kao i atmosferski kolektor duž Bulevara revolucije (preko puta Opštine). Privode se kraju radovi na saobraćajnicama. Završeni su u ulicama Jovana Tomaševića, Maršala Tita, Jovana Stojanovića, Bulevar Revolucije... Na šetalištu je urađena skulptura ‘I love Bar’. I ove godine uspješno je realizovana akcija ‘Za još ljepše obale’, kao i manifestacije ‘Ljeto sa zvijezdama’ i ‘Barski ljetopis’” - kazao je Pajović.

 
U toku je izrada silaznih rampi za pristup lica sa invaliditetom. U saradnji sa stanarima biće uređene fasade zgrada u centru i postavljene klupe. Predstoji asfaltiranje puta uz prugu preko puta OŠ “Jugoslavija” u dužini od 120m. Planirani su uređenje parkinga iza zgrade “Tehnoprometa“ , Spuških zgrada, sanacija rupa i trotoara oko Kongrapovih zgrada i katedrale, te obilježavanje ulica, biciklističkih staza kao i postavljanje neophodne saobraćajne signalizacije.
 
Na Trgu Vladimira i Kosare namjera je da, na mjestu gdje je sada česma, bude izgrađena fontana prečnika 5 metara.
 
Iz Budžeta za 2018. će za realizaciju tradicionalnih manifestacija biti izdvojen jednak iznos sredstava kao i ove godine. Za “Ljeto sa zvijezdama”  i “Novogodišnji heppening” predviđeno je 60.000€. Isto toliko za Zimsku scenu “Barskog ljetopisa”, a za ljetnje izdanje ove manifestacije 270.000 eura.
 
Produžetak bulevara od Opštine prema pruzi i izgradnja nadvožnjaka prema Bjelišima (1,5 miliona eura) je jedna od najznačajnijih investicija za koju je tender u toku. Pajović je takođe kao najznačajniju istakao izgradnju dječjeg vrtića( 2,5 miliona eura) na prostoru između Gimnazije i OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.

 
“Već dva puta je raspisivan tender koji je zbog nekih formalnih razloga 'padao', ali se nadam da će se ta investicija u narednoj godini realizovati“, optimističan je koordinator DPS-a za Topolicu.
 
On smatra neophodnom sanaciju i rekonstrukciju Doma kulture. Prema procjenama za to je potrebno tri miliona eura: “Ova investicija bi se realizovala u saradnji sa Ministarstvom kulture i Direkcijom za javne radove. Uvrštena je u program za 2018. ali je još uvijek neizvjesno da li će se realizovati“.  
 
Izgradnja olimpijskog bazena je nešto što Barani dugo očekuju. Međutim, za njegovu izgradnju je potrebno 9 miliona eura. Ovaj projekat bi se mogao realizovati kroz privatno-javno partnerstvo. Po istom principu, pored Sportske dvorane “Topolica” u planu je izgradnja Tržnog centra.
 
Ono čemu, kako kaže Pajović, treba težiti u bliskom periodu, jeste unaprjeđenje kruzing turizma. Predviđeno je produženje obale na Gatu V. Vrijednost te značajne investicije je 12 miliona eura. Realizacija bi bila moguća u saradnji sa inostranim partnerima.
 
“To je ono što smo pripremili i zamislili da bi moglo da se realizuje. Sljedeće godine nas čekuju izbori . Želimo da ih dočekamo na pravi način, da se pripremimo i da s dogovorom odrađujemo sve ono što mislimo da treba našem gradu. Ovakvih sastanaka će biti u svim mjesnim zajednicama. Objedinićemo  sve planove i napraviti cjelovit program, sa kojim će DPS nastupiti na narednim izborima”, najavio je Pajović.
 
O razvoju nautičkog turizma u Baru govorio je Radovan Orlandić. On smatra da Bar kao prvi nautički centar u našoj državi (1985), zaslužuje da ima marinu sa pet zvjezdica, odnosno sidara.

 
“Prije tri dana smo dobili tri zlatna sidra. Uz ‘Porto Montenegro’, i mi možemo da se pohvalimo međunarodnim standardima kad je u pitanju ova značajna privredna grana. Dalji razvoj nautičkog turizma u Baru sistemski bi objedinio feri, jahting i kruzing turizam, i činio jednu kvalitetnu ponudu. Međutim, da bi se ova vizija realizovala, potrebno je uticati da se postojeći imovinsko-pravni problemi riješe”, naglasio je Orlandić.
 
Da primarne investicije treba da budu one koje će zapošljavati veći broj ljudi smatra Mijo Ulama: “Time bi trebalo mjeriti njihov značaj. Moramo učiniti sve da na birou rada nema nezaposlenih mladih ljudi”.. Ulama je takođe predložio izgradnju kružnog toka kod “Volija” i carine, ili pak, vraćanje semafora na tu raskrsnicu, koja je poznata kao “usko grlo” za saobraćaj.
 
Od prisutnih su se mogle čuti  kreativne ideje poput izgradnje aqua, skate i roller parka, te pješačke staze do Sutomora. Ukazali su na nedostatak parking prostora iza Tri kule i zgrade Pivnice. Bilo je kritika na račun sredstava koja su izdvojena za realizaciju manifestacije “Barski ljetopis” i uskog saobraćajnog grla u Šušanju na ulazu u grad, posebno ljeti.
 
Prema informacijama koje je direktor Agencije za investicije i imovinu Vido Dabanović dobio iz Direkcije za saobraćaj, projekat rekonstrukcije Jadranske magistrale od Kufina do Bara je u izradi i biće završen do kraja godine.
 
“Dobili smo uvjeravanja iz Direkcije za saobraćaj da će obezbijediti sredstva iz kreditnih fondova i da će se pristupiti rekonstrukciji i proširenju te zaista frekventne saobraćajnice. Opština Bar je i u prethodnom periodu radila, a i sada radi, na poboljšanju putne infrastrukture. Mislim da će predloženi projekti, bilo da je riječ o infrastrukturi ili kapitalnim projektima, značajno podstaći ubrzani razvoj grada”, zaključio je Dabanović.