Društvo

Vukić: U Topolicu uloženo 50.000 eura

| 10:11:2017 | 15:22:41

U toku 2017. godine u MZ Bar 1 - Topolica uloženo je oko 50 hiljada eura. Naredne godine ulagaće se u obnovu fasada, a do 2020. biće realizovana i dva kapitalna projekta - izgradnja dječjeg vrtića i obnova i rekonstrukcija Doma kulture. U najavi je i gradnja tržnog centra - najavio je, gostujući u “Promenadi” Radio Bara, predsjednik Odbora MZ Bar 1 - Topolica, Branko Vukić.

“MZ Bar I Topolica najveća je po broju stanovnika, po njoj je Bar prepoznatljiv” – istakao je Vukić.

“Vrlo je važno za građane Bara i za razvoj grada to što su 2017. godine usvojene izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Bara do 2020. godine. To je osnovni dokument koji daje široke mogućnosti da se grad može normalno razvijati, da se otvaraju perspektive kako stranim, tako i domaćim investitorima, da Bar može neometano da se gradi i razvija”, rekao je Vukić, ističući da je skoro prisustvovao savjetovanju gdje je bilo riječi da se šetalište “proširi kao pješačka zona od Bara do Sutomora”, što “vjerovatno neće biti tako brzo, ali kad se to dovede do kraja, biće fantastično”.

Sanacija i rekonstrukcija Doma kulture, kako ističe, od izuzetnog je značaja i biće obavljena do 2020. godine. “Bilo je mnogo puta priče o rekonstrukciji Doma kulture, ali je upravo ispred mene plan koji je  decidno određen, gdje su definisani izvođači radova, tu je uključena Opština, Ministarstvo kulture, Direkcija javnih radova, a investicija je vrijedna tri miliona eura” - kaže Vukić, dodavši da je riječ o  jednom od prioriteta.

On je istakao da je u posljednjih deset godina “po raznim osnovama u razvoj grada investirano oko 120 miliona eura”. Radi se, kaže Vukić, o velikoj cifri i smatra da je Bar po ulaganjima “jedinstven u Crnoj Gori”.

Upravo se kraju privode radovi na saobraćajnicama - krpljenje rupa, i to je već u nekoj završnoj fazi. “Ja se nadam da ćemo za par nedjelja to dovesti do kraja. Ovdje problem predstavljaju automobili koji su  danima parkirani na mjestima na kojima treba da se saniraju rupe” - ističe on, dodajući da je to razlog što sva oštećenja nijesu sanirana u prvoj fazi. Planira da putem Radio Bara obavještava  građane da uklone vozila sa određenih lokacija, kako bi se posao završio.


Preko puta OŠ “Jugoslavija” vršiće se asfaltiranje puta uz prugu, u dužini od 120 metara. Vrijednost investicije je oko 15 hiljada eura, finansijer je Opština, a radove izvodi “Putevi” iz Bara. Posao treba da bude okončan u decembru. Iza zgrade “Tehnoprometa” biće uređen parking prostor i rekonstruisana rasvjeta. I ovaj posao trebalo bi da bude okončan u decembru. Planirano je uređenje trotoara i sanacija rupa oko Kongrapovih zgrada. Riječ je o investiciji od 50 hiljada eura, koju finansira Opština Bar, koja takođe treba da bude okončana u decembru.

Za uređenje fasada starih zgrada u Baru, koje će biti realizovano tokom iduće godine, planirano je sto hiljada eura. “Veoma je važno istaći, da bi došlo do realizacije ove investicije, u svim zgradama  moraju postajati Skupštine stanara i svi organi-bez toga, svaka priča je suvišna”, navodi Vukić. Po njegovim riječima, kad se Skupština stanara obrati Mjesnoj zajednici, oni njihove prijedloge mogu da uvrste u plan rada.

Tokom naredne godine, u blizini OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, počeće gradnja dječjeg vrtića. Vrijednost ove investicije, koju realizuju Direkcija javnih radova i opština Bar, je dva i po miliona eura, objasnio je Vukić, i dodao da je u planu i gradnja tržnog centra.