Društvo

Dva personalna asistenta pomažu slijepim licima

by Darija Marđokić | 14:11:2017 | 13:26:38

Od prvog novembra, putem projekta “Servis podrške slijepim licima“, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj primila je u radni odnos na godinu dana dva personalna asistenta.
 
Kako je kazao predsjednik ovog udruženja, Veselin Joketić, asistenti obilaze 10 članova na terenu, onih koji žive sami, sa supružnikom ili djetetom koji su lošijeg materijalnog statusa ili koji nemaju pomoć od strane svoje porodice.
 
”Ovim članovima personalni asistenti pružaju podršku prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica, plaćanja komunalija, prilikom kretanja, odlaska kod ljekara, zatim prilikom edukacija i obavljanja društvenih aktivnosti koje se sprovode u prostorijama naše organizacije. Članovi su izuzetno zadovoljni početkom realizacije ovog servisa, jer im je pomoć i te kako dobrodošla“ rekao je Joketić.
 
On je istakao da imaju u planu servis da realizuju trajno.
 
“Planiramo da se ovaj servis ne realizuje samo u narednih 12 mjeseci, već želimo da podstaknemo institucije da se podrška slijepim licima na terenu i u prostorijama Organizacije nastavi i nakon isteka ove podrške, što znači da bi institucije u našoj zemlji trebale da prepoznaju servis personalne asistencije, nešto što je od izuzetnog značaja za osobe sa smetnjama vida. Nadamo se da ćemo u ovim nastojanjima uspjeti i da će ovakvih servisa u narednom periodu biti sve više. Jedini problem nam je nedostatak vozila. Naši asistenti svojim obilaze članove, nadamo se da ćemo uskoro pokrenuti i akciju obezbjeđivanja motornog vozila za potrebe ovog servisa i organizacije, jer bez njega ovaj servis otežano bi funkcionisao. Nadamo se da će svi donatori podržati akciju i pomoći nam svojim finansijskim sredstvima da obezbijedimo jedno vozilo“, poručio je Joketić.
 
Realizacija projekta “Servis podrške slijepim licima“ je otpočela prvog avgusta i realizovaće se u narednih 16 mjeseci. Ovo je evropski projekat, koji finansira Caritas Crne Gore.