Društvo

Završena budvanska konferencija o zaštiti priobalja

| 16:11:2017 | 12:47:07

U Budvi je juče okončana završna konferencija EU/IPA projekta „CORE“ na kojoj su predstavljeni rezultati terenskih istraživanja i promovisana publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori“.
 
Projekat je započet u januaru prošle godine, a na njemu su radili Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku-Institut za more i Priobalje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i JP “Morsko dobro”. Saradnik na projektu je spritski PAP/RAC.
 
Nakon nabavke savremene opreme, sprovedena su hidrografska, biološka i hemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz okruženja delte Neretve, oko dubrovačkih zidina, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovu prikupljenih podataka izrađeni su nautički planovi sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima i date preporuke koje se odnose na promjene obalne granice pod uticajem erozije i jačine talasa u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.
 
Kako su naveli iz Zavoda za hidrometerologiju, cilj ovog projekta je da se doprinese poboljšanju saradnje i zaštite ovog dijela Jadrana, ali i poveća opšte znanje o morskom dobru.
 
Ovo je treći projekat koji su Hrvatska i Crna Gora uspješno realizovali, a njihova ukupna vrijednost prelazi milion i po eura. Projekti su imali za cilj unapređenje turističkog, posebno nautičkog potencijala, popularizaciju bogatog kulturnog i prirodnog zaleđa, prevenciju zagađenja mora i zaštitu životne sredine, kao i uspostavljanje veće bezbjednosti pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije i crnogorskog primorja.