Društvo

VIDEO: Drugi dio međunarodne konferencije MHCL 2017

by Nemanja Janković | 17:11:2017 | 17:56:42

Drugi dio dvadeset i druge međunarodne konferencije MHCL 2017, koja je okupila pomorsku privredu Crne Gore, ali i goste iz okruženja, održava se u Baru od 16.do 18. novembra. Cilj je razmjena iskustava u saradnji sa brojnim predavačima i profesorima iz različitih zemalja Evrope.
 
Ovaj međunarodni događaj značajnim dijelom se odnosi na AD Marinu Bar koja je predmet istraživanja SUST-MARINA projekta. Shodno tome, AD Marina Bar i HERIC-INVO kancelarija iz Podgorice, podržali su organizaciju ovog međunarodnog projekta.


“Razmjenjujemo iskustva iz različitih oblasti kada je ova tematika u pitanju, a izuzetno smo počastvovani što ovoj konferenciji prisustvuju brojna eminentna imena iz ove oblasti i tematike. Osim okruglih stolova, sa našim gostima iz Slovenije, Hrvatske i Italije, uz naše goste, vrhunske profesore i eksperte iz pomorske struke, povezujemo akademsku javnost i konkretnu privredu. Njihovo iskustvo je enormno, i drago nam je što će nam prenijeti brojna iskustva, što će nam značiti u ovom poslu, ne samo u Baru, već i u čitavoj Crnoj Gori” - istakao je jedan od organizatora, prof. dr Radovan Orlandić sa Pomorskog fakulteta u Baru.

Uz profesore Orlandića i Branislava Dragovića sa Pomorskog Fakulteta iz Kotora, u kompletnu organizaciju bio je uključen i eminentni stručnjak za ovu tematiku profesor Stratos Papadimitroju.

“Prezadovoljni smo uslovima koje imamo u ovom gradu, iako nisam prvi put u njemu. Saradnja je fantastična, predavanja izuzetno edukativna, i već sada mogu istaći da je ova konferencija opravdala sva naša očekivanja. Izuzetno je važnja saradnja među svim učesnicima ove konferencije, kao i razmjena iskustava među ljudima iz ove oblasti” - rekao je Papadimitroju.

Tokom konferencije biće organizovane i posjete AD Marina Bar, kompaniji “Port of Adria” i Luci Bar.


“Smatram da je ovo izuzetno važna konferencija za sve nas, jer na kompletan sistem pomorske privrede moramo gledati kao na udruženi sistem, pošto svi znamo šta znači Luka Bar i kompletan sistem u lučkom akvatorijumu. I naša je jasna želja da se predstavimo na najbolji mogući način na ovoj konferenciji, kao i sve potencijale Luke Bar u cilju što bolje valorizacije svih naših resursa, za dobrobit svih naših radnika, ali i građana Opštine Bar i Crne Gore” – kazao je, između ostalog, izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović.

Za goste konferencije organizovaće se i posjeta važnim kulturnim i istorijskim spomenicima Bara u cilju promocije turističkih potencijala opštine.