Društvo

Kviz o Baru, deveti put

by Željko Milović | 20:11:2017 | 11:37:34

Deveti put, povodom Dana opštine Bar, opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti i NVO Bar Info organizuju kviz “Koliko poznajem svoj grad?“ za đake osnovnih škola.
 
Ovogodišnje takmičenje biće održano u konferencijskoj sali Sportske dvorane “Topolica”, i to: polufinale u srijedu 22. novembra u 13 sati, a finale na istom mjestu i u isto vrijeme, dan kasnije.
 
Za pobjedu na kvizu, što je postala stvar prestiža barskih osnovnih škola, boriće se ovoga puta 9 obrazovnih ustanova sa područja opštine, a, osim proglašenja tri najbolja učenika u finalu, biće dodijeljena i diploma za najbolju školu.
 
U finalu se đaci bore svaki za sebe, odnosno za titulu pobjednika, diplome i nagrade, a za poredak škola gleda se, kao i do sada, uspjeh u polufinalu sva tri predstavnika.

 
Najupečatljivija novina u ovom ciklusu kviza svakako je izostanak najtrofejnijeg mentora-profesora mr Milana Šćekića, koji je prekinuo radni odnos u OŠ „Mrkojevići“ (prešao u Istorijski institut Crne Gore) i koji je najzaslužniji za apsolutnu dominaciju ove škole u godinama iza nas. Učenici koje je pripremao za kviz u osam godina takmičenja bili su u finalu šest puta, a ostale dvije godine na četvrtom mjestu; prvi su ubjedljivo u ukupnom plasmanu, a tri puta su bili pojedinačni pobjednici u finalu.
 
Do sada je u polufinalima najviše uspjeha imala OŠ “Mrkojevići“ koja je osvojila pet prvih, dva druga i dva treća mjesta. Iza njih je OŠ “Srbija“ sa tri prva mjesta, jednim drugim i jednim trećim, treća je u ukupnom plasmanu OŠ “Jugoslavija“ sa dva druga, tri treća mjesta i jednim četvrtim mjestom, a četvrti „Meksiko“ sa dva druga, tri treća mjesta i jednim petim mjestom. Slijede „Anto Đedović“, “Kekec”, “B.J.Orlandić”, “Jovan Tomašević” – Virpazar”, “Đ.K.Skenderbeg” – Ostros i “Bratstvo Jedinstvo” - Đuravci.


 
(U tabeli su upisana sva osvojena mjesta od 1. do 9. u dosadašnjim polufinalima. Škole koje se nisu plasirale nikad među prvih 10, rangirane su na osnovu najboljeg rezultata.)
 
U osam dosadašnjih kvizova, najbolji takmičar je Goran Pavlović iz OŠ “Mrkojevići” koji je bio pobjednik oba puta kad se pojavio – 2010. (kad je bio učenik osmog razreda) i 2011. (kad je bio polumaturant). Njegov saldo iz 2011. je i dalje nedostižan – izvanredna 73 osvojena poena u finalu. Dvostruki pobjednik, 2013. i 2014. godine, bio je izuzetni Bodin Orlandić, koji sa 67, osnosno 66 poena, zauzima drugo i treće mjesto u tabeli najboljih rezultata. Tik uz njih sa bod, odnosno tri boda, zaostatka za Orlandićem su prošlogodišnji pobjednik Elvis Petović i Dina Abazović.
 
Evo Top 5 rezultata u finalu:


1 Goran Pavlović Mrkojevići, 2011. 73
2 Bodin Orlandić Jugoslavija, 2014. 67
3 Bodin Orlandić Jugoslavija, 2013. 66
4 Elvis Petović Mrkojevići, 2016. 65
5 Dina Abazović  Mrkojevići, 2011. 63
 

Ovoga puta u kvizu učestvuje 9 barskih osnovnih škola.

OŠ “Mrkojevići” ove godine neće biti dio kviza čiji su bili “zaštitni znak”, jer su, kako je organizatorima rekao direktor škole Osman Grgurević, za ovaj kviz pripremali takmičare sedmog razreda, a njima se datum održavanja kviza poklopio sa jednodnevnom ekskurzijom na Cetinju.
 
U kvizu ove godine učestvuju:
 
OŠ “Blažo Jokov Orlandić“: Filip Lukačević, Matea Marvučić, Filip Baošić
OŠ “Jugoslavija“:Matea Šaltić, Ivan Lukić, Dženana Mehadžić
OŠ “Anto Đedović”: Milica Periš, Tijana Nikolić, Danijel Škrijelj
OŠ “Meksiko: Danilo Golubović, Lejla Lunjić, Mela Mehmedović
OŠ “Srbija”: Ena Pepić, Irfan Količić, Denis Peročević
OŠ “Kekec”: Simona Petranović, Miloš Bujković, Dušan Vučićević
OŠ “Jovan Tomašević” Virpazar: Anđela Bujić, Rado Bujić, Maša Radonjić                              
OŠ “Bratstvo Jedinstvo” Đuravci: Janko Perkolić, Selma Hodžić, Besim Velović
OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” Ostros: Arber Kolić, Bljerim Madžurić, Edona Kraja