Društvo

Dogovorena dinamika gradnje vodovodne mreže

by Ivanka Leković | 21:11:2017 | 14:20:45

U Opštini je danas održan sastanak na kome je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić sa predstavnicima KfW banke, konsultantske kuće “Dahlem”, Vodakoma, Vodovoda i opštinskih službi dogovorio dinamiku gradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Baru.

“Do decembra naredne godine trebalo bi da se riješe prioritetna pitanja - vodovoda prema Zaljevu sa odvojkom regionalnog vodovoda i mreži prema Polju, u šta je uključeno i vodosnabdijevanje naselja  Sveti Ivan, postrojenja za tretman otpadnih voda na Volujici i rješenje pitanja Velikog pijeska. Ovo je jedan od najvećih projekata koje je opština radila, a zahtijeva maksimalno angažovanje svih učesnika i  investitora da ovo bude završeno do decembra 2018. godine. Nadamo se da ćemo to završiti i da ćemo početi da koristimo sredstva, a iz ovih sredstava riješiće se i pitanje vodovoda prema Gorani” - istakao je dr Srzentić.


On je objasnio da je poslije preimenovanja prioriteta odlučeno da se nastavi sa radom na hidrotehničkim instalacijama prema “dijelu opštine koji nije imao hidrotehnički mrežu”.

Tomas Nojgenbauer iz Dahlema objasnio je da je iz faze 3 kredita KfW banke ostalo 2.600.000 eura. On je podsjetio da su, nakon sastanka održanog u septembru odabrali mjere za izvođenje naredne godine, razmotrili potrebne korake, definisali zadatke i plan aktivnosti, kako bi se mjere što efikasnije sprovele.


Vodakom će pripremiti projektne zadatke i ugovoriti dodatne usluge u vezi vodovoda Zaljevo, nadgledaće postupak pripreme projekta, a zajedno sa konsultantima razrađivaće idejni projekat za prepumpnu stanicu Volujica, kao i ostale potrebne mjere.

Pored 2.600.000 eura iz faze tri kredita KfW banke, Opštini će na raspolaganju biti i tri miliona granta, odobrenog 30. avgusta, kao i devet miliona kredita da do kraja naredne godine riješi prioritetna pitanja.