Društvo

OŠ Jugoslavija najbolja u kvizu, u finalu i učenica iz Virpazara

by Željko Milović | 22:11:2017 | 20:20:36

U konferencijskoj sali Sportske dvorane „Topolica“ održano je polufinale devetog turnusa kviza “Koliko poznajem svoj grad?”, kojeg za đake osnovnih škola barske opštine organizuje Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Bar, uz saradnju sa NVO Bar Info. U današnjem polufinalnom takmičenju učestvovalo je 29 učenika iz devet barskih osnovnih škola.
 
Ovogodišnje polufinalno izdanje kviza donijelo je puno iznenađenja. Svakako najveće je neučestvovanje OŠ “Mrkojevići”, apsolutnog šampiona ovog takmičenja, a povlačenje profesora-mentora Milana Šćekića očekivano je iskoristio tim njegovog najvećeg rivala (i prijatelja) u dosadašnjim kvizovima, prof. Dejana Paladina iz OŠ “Jugoslavija”.
 
Prof. Paladin je u svih dosadašnjih osam finala imao svoje predstavnike, što je kuriozitet sam po sebi, pa ni ova godina nije bila drugačija – učenici OŠ “Jugoslavija” Dženana Mehadžić i Ivan Lukić su osvojili prvo i drugo mjesto, što je njihovoj školi (uz peto mjesto trećeg predstavnika, Matee Šaltić) donijelo diplomu  najbolje u ovoj godini.
 
Najprijatnije i najneočekivanije iznenađenje je plasman u finale Anđele Bujić iz škole “Jovan Tomašević” iz Virpazara. Ova škola iz Crmnice, daleko od centra zbivanja (ali očigledno sa vrijednom djecom uz prof. Branka Kneževića), i prošle godine je najavila bolje plasmane na kvizu (8. mjesto nakon niza sušnih godina). Anđela je odlično odgovarala u polufinalu, i ušla u sjutrašnju konkurenciju za pojedinačnog pobjednika zahvaljujući samo jednom bodu prednosti ispred Danila Golubovića (OŠ “Meksiko”).

 
Najprijatnije i najneočekivanije iznenađenje je plasman u finale Anđele Bujić iz škole “Jovan Tomašević” iz Virpazara. Ova škola iz Crmnice, daleko od centra zbivanja tj. grada, i prošle godine je najavila bolje plasmane na kvizu (8. mjesto nakon niza sušnih godina), ali je njihova učenica, mimo svih očekivanja, odlično odgovarala u polufinalu, i sa jednim bodom prednosti ušla u konkurenciju za pojedinačnog pobjednika ispred Danila Golubovića (OŠ “Meksiko”). Upravo njih pet (Mehadžić, Lukić, Bujić, Golubović, Šaltić) je znanjem odskočilo od svih ostalih takmičara.
 
Ukupno uzevši, nivo znanja u ovogodišnjem polufinalu bio je značajno niži nego proteklih godina, samim tim i broj osvojenih bodova.
 
Ako se uzme u obzir da su škole kandidovale tri odabrana đaka (najbolji ili barem među najboljima), onda su svakako odgovori dobijeni na neka od pitanja – blago rečeno poražavajući. 
 
·         Od njih 27, samo je nešto više od 50% tačno znalo kad je i gdje podignut ustanak u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu.

·         Više od 36% nije znalo da je Radio Bar najstarija radio stanica u gradu.
·         Ime najstarijeg Izviđačkog odreda “24. novembar” koji 40 godina postoji u Baru nije znalo 67% učenika
·         Da je “žutica” autohtona, izvorna sorta barske masline, nije znalo 41% učenika
·         Za najvećeg barskog privrednog giganta u XX vijeku - “Prekookeansku plovidbu” – nije čulo 56% učenika.
·         Samo nešto više od trećine ispitanih znalo je da je čuveni Nikola Gvozdenović slikar, 25% misli da je košarkaš, 23% da je arhitekta, a 7% da je ribar
 
·         Nekada je svako barsko dijete “u po dana, u po noći” znalo koja je jedinica i kad oslobodila Bar u Drugom svjetskom ratu, a u polufinalu ovogodišnjeg kviza od izabranih učenika samo je 26% njih reklo da je to bila Prva bokeška brigada 24. 11. 1944. godine. Za 22% to je učinila Prva crnogorska brigada, za 15% Prva srpska, za 26% Prva partizanska brigada, a troje uopšte nije dalo odgovore.
 
Odabrani đaci koji su se mjesecima pripremali za kviz, u kome je dobar plasman stvar prestiža obrazovnih ustanova, odgovarali su danas pismeno na 35 tzv. ABCD pitalica. Postavljeno je 18 lakših i 17 težih pitanja.
 
Tačan odgovor na lakše pitanje donosio je jedan poen, a tačan odgovor na teže pitanje dva poena. Za učenike koji su imali jednaki broj bodova, bilo je bitno ko je odgovorio na veći broj težih pitanja, pa je tako i formirana tabela. U kvizu je provjerena opšta kultura učenika, a spektar tema pitanja raširen je kroz sve aspekte života - od muzike i sporta, preko zabave i kulture, do geografije i istorije.
 
 
Priznanje za najbolju školu ove godine ide u OŠ “Jugoslavija”, čime su pretekli OŠ “Meksiko” na trećem mjestu ukupne tabele kviza. Odlična je bila i OŠ „Meksiko” sa osvojenim četvrtim, šestim i 18. mjestom. I OŠ “Srbija” se uglavnom grupisala u prvih 10 – sedmo, deveto i 17. mjesto.
 
Zahvaljujući ovogodišnjem trećem mjestu, OŠ “Jovan Tomašević” iz Virpazara je izbila na šestu poziciju ukupne liste, potisnuvši sutomorski “Kekec” na sedmo (ove godine 8, 11. i 16.), a glavnu gradsku školu “Blažo Jokov Orlandić” (ove godine 12, 15. i 19.) na osmo mjesto u ukupnom plasmanu škola.
 
Današnjim plasmanom, OŠ “Bratstvo Jedinstvo” Đuravci je izbila na deveto mjesto u ukupnoj devetogodišnjoj tabeli kviza. 


Sudeći po prikazanom znanju u polufinalu, sasvim je sigurno da će borba za plasman i nagrade biti uzbudljiva. Finale kviza je sjutra u 13:00 u Konferencijskoj sali Sportske dvorane „Topolica“.