Društvo

Ivan Lukić pobjednik kviza, druga Mehadžić, treća Bujić

by Ivanka Leković, photo: Studio Petović | 23:11:2017 | 17:24:30

Pobjednik ovogodišnjeg, devetog izdanja kviza “Koliko poznajem svoj grad” je Ivan Lukić iz OŠ “Jugoslavija” sa osvojenih 85 bodova. Drugo mjesto osvojila je Dženana Mehadžić iz iste škole sa 56, a treće Anđela Bujić, iz OŠ “Jovan Tomašević” sa Virpazara sa 42 boda.

Pred početak, autor kviza, Željko Milović, iznio je kratak istorijat ovog takmičenja, u kome su svih ovih godina mnogo veće znanje pokazali učenici iz prigradskih, nego iz centralnih gradskih škola. Potom je prof. Dejanu Paladinu iz OŠ “Jugoslavija”, najbolje u polufinalu, uručena diploma za najuspješniju škola i mentora učenika, a diploma je dodijeljena i njegovom kolegi Branku Kneževiću iz OŠ “Jovan Tomašević”.
 

Nakon prve igre - ABCD pitalice – bili su izjednačeni Anđela Bujić i Ivan Lukić sa 19 bodova, a Dženana Mehadžić je zaostajala osam poena iza njih. Druga igra, “DA/NE“ pitanja, donijela je isti poredak, ali i malu prednost Lukiću (35) ispred Bujićeve (33) i Mehadžićeve (25). Treća igra - “Ko će bliže” – donijela je rasplet. Anđela se nije snašla u njoj, pa je kroz svih 15 pitanja osvojila samo dva boda, Dženana je došla do cifre 34, a daleko je odmakao Lukić sa 54 boda.


Iako je, faktički, četvrta igra - direktnih pitanja i odgovora – bila formalnost oko pobjednika, Lukić je i ovdje pokazao ubjedljivo najveće znanje i na kraju stigao do cifre 85. Druga je bila na kraju Mehadžićeva sa 56 poena, dok je Anđela Bujić takmičenje završila sa 42 poena.


Novčane nagrade i pakete knjiga pobjednicima je uručio predsjednik SO Bar, Radomir Novaković, istakavši da mu je dodjela nagrada za kviz znanja o Baru “najmilija stvar koju je uradio kao predsjednik Skupštine”, i poželio im još uspjeha u životu: “Mogu da kažem da jedino što vrijedi i što treba da njegujemo, to je ova naša tradicija, naša tolerancija i sve naše vrijednosti koje od desetog vijeka pa naovamo baštinimo. Moramo kod dece razvijati te osjećaje za grad, a to se jedino stiče u familiji. Ta učenja koja će im danas trebati za kviz počinju da stiču u porodici, od autentičnog govora do priča koje čuju od baba i đedova. Nije čudo da su svi finalisti ovog kviza postali odlični srednjoškolci i studenti, sa kojima se ponose njihovi roditelji, bivše škole. Znanje koje su stekli učeći za ovaj kviz nikada neće izblijeđeti jer se tiče njihovog života, svakodnevnice, njihovi predaka i potomaka”.
 

Novaković je istakao kako mu je drago što učesnici nijesu znali odgovor na pitanje koliko Opština Bar ima potpredsjednika: “Nadam se da nećete voditi računa o tome, nego da ćete se baviti drugim, mnogo bitnijim stvarima, a to je vaše obrazovanje i vaša budućnost. U svoje i u ime SO Bar i grada Bara, čestitam vam na ovom rezultatu i nadam se da vi i sva djeca koja su proistekla iz ovoga kviza imate lijepu budućnost i perspektivu. Nastavite da ulažete u sebe, da se školujete. Ono što želim od vas je da slavu ovoga grada prnesete svuda po svijetu, ali da ostanete u našem gradu i budete njegovo blago, gdje će godinama kasnije možda neko u ovakvom ili sličnom kvizu spominjati i vas u pozitivnom smislu”.


Finalisti su zadovoljni rezultatom kviza, od prvog do trećeg.

Pobjednik kviza, Ivan Lukić kazao je da se rad isplatio i da planira da učestvuje i iduće godine, pošto je sada u osmom razredu. Drugoplasirana, Dženana Mehadžić ističe da je potpuno zadovoljna, takođe najavivši svoje učešće u narednom, jubilarnom izdanju kviza. Prvi finalista virpazarske škole u devet godine kviza, Anđela Bujić, nije razočarana trećim mjestom. Ona je istakla da će joj učešće u kvizu ostati kao jako lijepo iskustvo.


Kviz za đake osnovnih škola barske opštine već devet godina organizuje Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Bar, uz saradnju sa NVO Bar Info i uz tehničku podršku Studija “Petović”.