Društvo

VIDEO: Pavićević počasni konzul Finske

by Nemanja Janković, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 24:11:2017 | 11:43:18

Finska nije zaboravila Mihaila Paja Pavićevića. Naš proslavljeni trener proglašen je za počasnog konzula Finske u crnoj Gori, a njegov dom za počasni konzulat ove zemlje.
 
Više od devet godina provedenih u ovoj zemlji ostavile su dubok pečat u karijeri proslavljenog košarkaškog trenera, ali i u očima i dušama navijača “Honke”, kluba sa kojim je Pavićević osvojio pet titula nacionalnog prvaka.

 
“Svi mi u Finskoj još uvijek dobro pamtimo što je Pavićević uradio za razvoj naše košarke i kakav je utisak ostavio u našoj zemlji. Velika nam je čast i privilegija što jednog takvog izuzetnog i cijenjenog stručnjaka ovom prilikom nagrađujemo titulom počasnog konzula. Ovo je i potvrda dobre saradnje između naših zemalja” - istakla je, između ostalog, Pirko Himalainen, državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Finske.

 
Koliki značaj za grad Bar ima otvaranje počasnog konzulata potvrdio je i predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.
 
“Prije svega želim od srca da čestitam našem sugrađaninu Mihailu Pavićeviću na jednoj ovako prestižnoj tituli. Otvaranje počasnog Konzulata ima veliki značaj za grad Bar, iz brojnih razloga. Prije svega na ostvarivanju dobre saradnje i našeg grada, ali i Crne Gore sa jednom zemljom kakava je Finska, i na biletaralnom, ali i svakom drugom planu” - naglasio je Srzentić.
 
Uspostavljanje dobrih bileteralnih odnosa sa zemljama iz EU je i cilj Ministarstva vanjskih poslova...
 
“Važan i značajan dan za našu zemlju, prije svega iz razloga što zaista gajimo odlične odnose sa Finskom i težimo unaprijeđenju međunarodne saradnje sa ovom zemljom. Ovo su koraci koji na na tom putu daju širok spektar mogućnosti da u tom naumu i uspijemo” - izjavio je Selim Lika, generalni direktor za konzularne poslove Finske.
 
Ni počasni građanin Finske, Mihailo Pajo Pavićević, nije mogao da sakrije oduševljenje.

 
“Ovo je ubjedljivo najveće priznanje u mom dosadašnjem radu. U Finskoj sam možda i proveo najljepše godine svog života, a tu zemlju, i pored brojnih različitosti koje ima u odnosu na Crnu Goru, zavolio sam kao drugu domovinu. Upravo iz tih razloga je moje zadovoljstvo veće što sam dobio ovo prestižno priznanje. Ja ću prije svega biti na usluzi brojnim građanima Finske koji doputuju u našu zemlju, ali ću se isto tako truditi da našim građanima budem na raspolaganju oko svih stvari koje su vezane za ovu hladnu, ali prelijepu zemlju” - istakao je Pavićević.
 
Počasni Konzulat Finske od sinoć je zvanično otvoren na adresi Bjeliši 158.