Društvo

Obilježena antifašistička tradicija grada

by Ivanka Leković | 24:11:2017 | 15:39:09

Nizom manifestacija danas je obilježen Dan Bara, a svake godine posebno mjesto imaju sjećanja na antifašističku tradiciju grada i Crne Gore.
 
Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, predsjednik SO Bar Radomir Novaković i predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara Đuro Marković prvo su položili cvijeće na spomen obilježje na mjestu barskog koncentracionog logora, a potom i u Domu revolucije, gdje je promovisana Antifašistička mapa Bara.


Događajima su prisustvovali  članovi porodica boraca NOR-a, predstavnici Vojske Crne Gore, javnog,  političkog i kulturnog života grada pod Rumijom.

Nakon 74 godine, Bar je dobio spomen obilježje na mjestu koncentracionog logora. U ime Udruženja boraca i antifašista Crne Gore i Bara, prisutne je pozdravila Branka Nikezić.


Ona je podsjetila da je koncentracioni logor u Baru bio najveće mučilište u Crnoj Gori u II svjetskom ratu. “Istorijat Barskog logora obavezao je na znamen dostojan poštovanja. Bilo je vremena u prošlih 70 godina da se ovim mučenicima odužimo. I bilo je i volje, i pokušaja, i dobrih namjera. O tome svjedoče ovi visoki borovi, zasađeni prije 55 godina i ostaci pješačkih staza, koji su bili dio tadašnjeg takozvanog Pionirskog parka, sve u znak sjećanja na Barski logor. Danas, nakon svih prohulalih godina, odgovorno, odlučno i ozbiljno prilazimo našoj obavezi. Usvojenim projektom arhitekte Branimira Lekovića predviđeno je parterno uređenje spomen-obilježja, sa fontanom i guvnom, uz autentično kameno korito  sačuvano iz logora, te uređenim javnim površinama, što iz budžeta finansira Opština Bar” - istakla je Nikezić.

U kulturnom programu, glumac Dragiša Simović pročitao je pjesmu koju je u logoru napisala Ljubica Vujačić. Pjesmu Dragana Radulovića “Crna Gora”, recitovala je Radmila Škuletić, a potom je nastupio i kantautor Marinko Pavićević sa pjesmom “Korota i suša”.


Predsjednik Opštine Bar, dr Zoran Srzentić, čestitao je, nakon polaganja cvijeća u Domu revolucije, Dan našega grada - Dan oslobođenja Bara. “Trenutak je, a i mjesto, da se sa pijetetom sjetimo jedne mladosti, njihovih snova, vizije koja je utkana u istoriju, sadašnjost i budućnost našega grada i naše države” - kazao je on.

“Datum 24. novembar 1944. godine je datum časti i trajne vrijednosti naše zajednice” - kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković, čestitajući sugrađanima praznik “sa željom da ga trajno slave i naše buduće generacije”.

Direktorica TO Bar Neda Ivanović, čestitajući Dan Bara, promovisala je i Antifašističku mapu Bara, koju je u saradnji sa Opštinom izdala TO Bar. Urednici su Lazar Pejović i Draginja Radulović, recenzent  Živko Andrijašević, lektor Sanja Živaljević.


“Ponukalo nas je više stvari da uradimo Antifašističku mapu Bara. Vi znate da TO Bar promoviše prirodne i antropogene vrijednosti opštine Bar, tako smo početkom ove godine promovisali i uredili Panoramsku rutu na kojoj se nalaze preko 30 kulturnih dobara Crne Gore, ali nekako smo vidjeli da spomenici iz NOB-a nijesu dovoljno valorizovani, a ni uređeni, a zasigurno zaslužuju da budu tu da podsjete na ljude i događaje jedne slavne istorije” - istakla je ona, dodavši da je prvenstveni cilj ipak bio “da turisti mogu vidjeti da se radi o jednoj slobodarskoj opštini i narodu”.


Jedan od urednika Antifašističke mape Bara, profesor Lazar Pejović istakao je da su inicijativu za izradu mape odmah prihvatili  TO i Opština Bar. Kustos, istoričar Zavičajnog muzeja u Baru, Draginja Radonjić, navele je da je ovo način da se od zaborava sačuvaju tekovine koje ne smijemo zaboraviti.