Društvo

Film i tribina o položaju ljevice u svijetu

| 05:12:2017 | 14:47:10

Dokumentarni film "Šta ljevica želi?" Stefana Đukića prikazan je u sinoć u Baru u Dvorcu kralja Nikole, nakon čega je uslijedila diskusija na temu "Stanje ljevice prije 100 godina i danas".
 
Na tribini su govorili Miodrag Lekić, bivši diplomata, univerzitetski profesor i političar i Stefan Đukić, autor filma.
 
Razgovaralo se o tradiciji ljevice, stadijumima u njenom razvoju, uticajima Marksa i Lenjina danas, realnosti post-ideološkog doba, podjeli na ljevicu, desnicu i centar, te savremenoj raspodjeli kapitala.


Miodrag Lekić je istakao da film, iako nema umjetničke pretenzije, na sadržajan način analizira stanje ljevica danas i da započinje jednu diskusiju koja je potrebna u našem društvu. Naveo je kako mnogi političari izbore dobijaju ljevičarskom retorikom, navodeći čak i Donalda Trampa, a vladaju desničarskom, neoliberalnom metodom. Istakao je da je Oktobarska revolucija i dalje jedan od važnih događaja iz koje treba da izvučemo pouke, umjesto što prvo ideologije obožavamo, pa ih mrzimo, da bi ih na kraju zaboravili.
 
Stefan Đukić je govorio o pet stadijuma ljevice, navodeći da je ona napravila pun krug i da se danas ponovo traži, nemajući ni svoj “Kapital” ni svoj “Manifest komunističke partije”. Ipak, danas je ljevica mnogo jača nego prije deset godina, kada se nakon svjetske ekonomske krize ponovo pojavila. Istakao je da stare partije evropske ljevice polako nestaju zbog njihovog neiskrenog prihvatanja desničarskih metoda i neoliberalizma sa izuzetkom britanskih laburista. Postojanje ljevice je neophodno radi održavanja dijaloga o socijalnim pravima i borbi za najugroženije koji su gubili svoja prava padom ljevice.

 
Publika je aktivno učestvovala u diskusiji sa otvaranjem tema, među kojima je bilo pitanje da li je solidarnost u prirodi čovjeka, da li bi nacizam bio pobijeđen bez Oktobarske revolucije i Sovjetskog Saveza, te da pitanje možda nije šta ljevica jeste i šta želi, već šta ona uopšte može danas?
 
Ovo je bila četvrta tribina posvećena filmu i stanju ljevice danas, nakon EU Info centra, Fakulteta političkih nauka u Podgorici i Filozofskog fakulteta u Nikšiću.
 
Film “Šta ljevica želi?” je Đukićev prvi dokumentarni rad i sniman je pretežno u Berlinu, tokom Petog kongresa partije evropske ljevice.

 
Tamo je urađena serija od osam intervjua sa političarima i teoretičarima ljevičarske provenijencije iz Njemačke, Irske, Grčke, Gruzije, Švedske i Rusije.
 
Cilj dokumentarca je, između ostalog, i da pokrene dijalog u Crnoj Gori koja nema “punokrvnu” partiju savremene ljevice.