Društvo

Konvencija SD Bar, izabran novi Opštinski odbor

by Darija Marđokić, photo by Sergej Zabijako | 10:12:2017 | 11:57:19

Druga izborna konvencija Socijaldemokrata Bara održana je danas u Sali SO Bar, pod sloganom “Mi nikad ne odustajemo”.
 
Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i predsjednik SD Bar, Mićo Orlandić poručio je da će Socijaldemokrate biti slobodni, solidarni i jedinstveni za Bar i Crnu Goru, zato što Socijaldemokrate nikad ne odustaju. On je istakao da su Socijaldemokrate uvijek bile svoji na svome i da nikada nijesu tražili otadžbinu pored svoje.
 

“Socijaldemokrate Crne Gore neće suditi i presuđivati, nego će, kao i do sada, biti, znati, htjeti i činiti po zakonima i Ustavu Crne Gore. Ne postoji ta sila, ljudska ili prirodna, koja će zaustaviti Socijaldemokrate na svom putu, jer kao što svaka čista rijeka pronađe svoj put ka moru, tako je i naš tok nezaustavljiv prema okeanu socijaldemokratije, koji sabira sve principe, prava i potrebe čovjeka za dostojanstven život i sigurnu egzistenciju u XXI vijeku. To nas obavezuje da ne budemo ponosni na to što smo socijaldemokrate, već da budemo odgovorni prema tom pozivu i opredjeljenju, jer mi ne želimo da kontrolišemo vrijeme, već da vrijeme kontroliše nas. Mi smo napravili temelje, ozidali zidove, stavili krov na našu kuću, a na vama mladima je da tu kuću uređujete i održavate kako najbolje umijete i možete u duhu evropskih i evroatlantskih integracija. To niko ne zna bolje od Socijaldemokrata, zato što Socijaldemokrate Bara i Crne Gore znaju da je vrijeme majstorsko rešeto i da istorija nema kraja, kao ni čovječanstvo. Zato što se rađaju i stasavaju nove, mlade i uspješne Socijaldemokrate. I rađaće se i stasavaće u inat svima. U inat zlonamjernima, u inat retrogradnima, a na dobrobit Bara i Crne Gore. Za razvoj i progres Bara i Crne Gore, zato što mi nikada ne odustajemo”, poručio je Orlandić.
 
Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović zahvalio se na povjerenju koje je Socijaldemokratama ukazano prije dvije godine, kada je partija osnovana. On je kazao da mogu biti više nego zadovoljni onim što su uspjeli da postignu.
 

"Prije svega, mi predstavljamo partiju koja je samo pola godine od zvanične registracije uspjela da u svom prvom samostalnom nastupu zavrijedi izuzetno značajan izborni rezultat, da postane parlamentarna partija i da zahvaljujući tom rezultatu postigne dvije jako važne stvari. Prvo, da sačuva tekovine 21. maja 2006. godine koje su obnovljene i da sačuva Crnu Goru od onih koji su pokušali da te tekovine stave pod noge i da pripreme plan koji se kovao van Crne Gore i da Crnu Goru izdaju crnogorskim glasovima. To na prošlim parlamentarnim izborima nismo dozvolili i zato je Crna Gora danas ona koja je obnovljena 2006. godine,  država koja hrabro i stabilno korača putem evropskih i evroatlantskih integracija, država koja je oslonjena na principe nezavisne, građanske i multietničke Crne Gore. Sa druge strane, mislim da je taj rezultat bio izuzetno važan i zbog toga što je sačuvao onu pravu, izvornu, socijaldemokratsku ideju“, poručio je Šehović.
 

Šehović je kazao da su na svim lokalnim izborima, zahvaljujući stabilnim i dosljednim ljudima i politici koju su promovisali, nizali izborne uspjehe, istakavši da su Socijaldemokrate jedina partija koja  od parlamentarnih izbora do današnjeg dana konstantno raste.
 
"Nepunih godinu dana od završetka parlamentarnih izbora, na šest lokalnih izbora na kojima su Socijaldemokrate nastupale, popravile su svoj rezultat za čitavih 116%. To je nešto što nam daje za pravo da konstatujemo da smo na dobrom putu i to je nešto što nam daje za pravo da ćemo sa takvim sjajnim izbornim rezultatima nastaviti i u narednom periodu. Razloga za zadovoljstvo imamo, možemo biti ponosni na ono što smo svi zajedno uspjeli da u prethodnih godinu dana uradimo, ali isto tako smatram da nas novi izazovi tek očekuju. Pred nama je godina u kojoj ćemo imati i lokalne i predsjedničke izbore, a ni jedni ni drugi se ne mogu dobiti bez snažne podrške i bez dobrog rezultata Socijaldemokrata. Vi današnjom konvencijom stvarate pretpostavke da Opštinski odbor u Baru bude ono što je uvijek i bio – prijestonica socijaldemokratije i da nakon lokalnih izbora zavrijedi još veću podršku Barana i da on bude ključni činilac oko kojeg će se buduća lokalna vlast u Baru okupljati“, zaključio je Šehović.
 

Član Glavnog odbora SD CG Zoran Pajović rekao je da su Socijaldemokrate nastale kada je SDP  stao, kao i to da je "SD nastavio na onom mjestu na kojem je SDP posustao“. „Naša misija je da nastavimo sa širenjem vjere u budućnost naše partije, ideju koju nosi izvorna socijaldemokratija i ciljeve kojima teži. Uvjeren sam da nam veći uspjesi tek predstoje na narednim lokalnim izborima u Baru“ kazao je Pajović.
 
Predsjednik Omladine Socijaldemokrata Bara Drago Drobnjak kazao je da mlade socijaldemokrate krasi posvećenost, mladost i sloga, koja će i u budućnosti biti ključ svakog uspjeha.
 

"Aktivnosti koje sprovodimo za cilj imaju širenje socijaldemokratske ideje među mladima u našem gradu i već danas, samo mjesec dana nakon konvencije omladine mogu sa sigurnošću reći da smo postali prepoznatljivi u okruženju kao jedno vrijedno, humano i prijateljski nastrojeno društvo. Suština našeg djelovanja i jeste da naše ponašanje, kvalitet, drugarstvo, budu primjer jednog složnog društva današnjim mladim ljudima. U tu svrhu, nastojaćemo da u Baru djelujemo isključivo u dobrobit svih građana, a na ničiju štetu“, poručio je Drobnjak.
 
Na Konvenciji je izabran novi sastav Opštinskog odbora Socijaldemokrata Bara koji broji 79 članova.