Društvo

Neće biti naplaćivanja plaža, ni obaveznih ležaljki

by CdM | 15:12:2017 | 10:31:50

Na plažama na crnogorskom primorju po novom Zakonu o turizmu biće zabranjeno naplaćivanje ulaza, a uslovljavanje da morate obavezno koristiti ležaljke i suncobrane postaće takođe prošlost.
 
U Prijedlogu Zakona o turizmu, koji je danas utvrđen na sjednici Vlade, ističe se da će biti zabranjeno uslovljavanje obaveznog korišćenja plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje skutera i držanje istih na plažama.
 
Biće zabranjeno i dovoditi kućne ljubimce na plažu, osim na za to predviđenim lokacijama, a parkiranje vozila takođe neće biti dozvoljeno.
 
Po novom Vladinom dokumentu “odzvonilo” je i dilerima soba i apartmana koji su posljednjih godina sve više prisutni u gradovima na primorju.
 
U Prijedlogu Zakona zabranjuje se sačekivanje i presrijetanje turista, nuđenje usluga smještaja preko reklamnih tabli i panoa, nametanje svojih ili tuđih usluga smještaja, kao i ponuda cijene i uslova što, kako piše u dokumentu, narušava ugled turističkog turističkog mjesta.
 
U prijedlogu zakona piše da će biti zabranjeno kampovati izvan kampova, a u suprotnom nadležni inspektor preduzeće mjere nadzora kada se utvrdi da osoba kampuje izvan prostora određenog za kampovanje.
 
Usvojen je i prijedlog da objekti u kojima se nudi hrana kao što su razni šatori i kiosci nalaze na određenoj udaljenosti od objekata u koja su uložena značajna sredstva, iz razloga što predstavljaju nelojalnu konkurenciju.
 
U dokumentu o kom se danas raspravljalo na sjednici Vlade u oblasti turizma i ugostiteljstva uskoro će se uvesti i elektronsko poslovanje. Zakonom se predviđa da sve turističke agencije, pa i one koje obavljaju djelatnost preko interneta moraju imati licencu za elektronsko poslovanje. Tako će novonastala agencija minimalno morati da izdvoji 15. 000 eura za licencu, a za druge cijena će biti predviđena na osnovu podataka iz prethodnih godina.