Društvo

Prestižna nagrada za Turističku organizaciju Bar

by Vjera Knežević Vučićević | 15:12:2017 | 12:56:57

Turistička organizacija Bar dobitnik je nagrade za doprinos kvalitetu i razvoju turističke ponude Crne Gore u 2017. godini. U hotelu “Hilton” u Podgorici održana je ceremonija dodjele nagrada Wild Beauty Awards 2017. u organizaciji Nacionalne turističke organizacije, koja je ove godine dodijelila šest nagrada i dva priznanja.
 
“Nagrada za doprinos kvalitetu i razvoju turističke ponude Crne Gore u 2017. godini pripala je Turističkoj organizaciji opštine Bara koja godinama na kvalitetan način unapređuje i promoviše turističku ponudu opštine. Uložen je ogroman trud i znanje kako bi se nekada lučki grad pretvorio u prepoznatljivu turističku destinaciju sa ‘dvije čarobne obale’, koje posjećuju turisti sa raznih strana svijeta” - navodi se u obrazloženju žirija.

Međutim, ove godine čini se da je Bar dobio turističke proizvode na kojima bi mu pozavidjele i mnogo veće destinacije.

 
 
“Pored tradicionalnog ‘Ljeta sa zvijezdama’ koje je privuklo sve generacije i poštovaoce različitih muzičkih žanrova, ovu godinu obilježilo je i postavljanje simbola Bara,  skulptura ‘Nulti kilometar’ i ‘I love Bar’- idealnih za nezaboravne fotografije sa ovog dijela crnogorske obale, kao i panoramska ruta ‘Između dvije čarobne obale’ koja je objedinila i obogatila ponudu morske i jezerske obale. Na ruti, dužine 115 km izgrađeno je osam vidikovaca sa kojih se pruža impresivan pogled na neiscrpne prirodne ljepote i turističke atrakcije barske opštine” - stoji u obrazloženju žirija za dodjelu prestižne nagrade.
 
Nagradu je direktorici Turističke organizacije Bara Nedi Ivanović uručila direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić.
 
“TO Bar je 2012. dobila priznanje Wild beauty award za uvođenje EU ecolabel standarda za smještajne kapacitete u Crnoj Gori (koji je poslije Plave zastavice drugi međunarodni sertifikat urađen u okviru IPA projekta Tourgrate II). U 2014. godini smo dobili priznanje Wild beauty award za najbolji suvenir Krst Svetog Jovana Vladimira - umanjenu stilizovanu repliku u obliku privjeska od zlata i srebra... Ovogodišnja nagrada je priznanje za sav naš rad, trud i realizaciju projekata koji su upotpunili cjelokupni ponudu, ne samo Bara, već i Crne Gore” - istakla je direktorica TO Bar Neda Ivanović. Ona je podvukla da je “dobiti nagradu za unapređenje turističke ponude Crne Gore u godini koja je najbolja u istoriji crnogorskog turizma, izuzetna čast, priznanje, ali i podstrek da nastave sa promocijom Bara kao atraktivne turističke destinacije”.

 
“Obogatićemo turističku ponudu novim proizvodima kao što je ruta ‘Trasom starog Ćira’, uređenjem tri pećine u selu Trnovo u Crmnici i Spile u Veljoj Gorani uticaćemo na razvoj speleološkog turizma, uredićemo geoturističke panoramske rute, staze do tvrđave Haj Nehaj, u planu je i postavljanje fontane na trgu Vladimira i Kosare...” - najavljuje Ivanović.
 
Promociji Bara i Crne Gore doprinijele su brojne aktivnosti - kvalitetno brendiranje, prepoznatljivi promotivni materijal, tradicionalne manifestacije i akcije (“Ljeto sa zvijezdama”, “Za još ljepši grad”, “Za još ljepše obale”), nagradne igre (“Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago“), izrada originalnih suvenira, izdavanje moderno koncipirane fotomonografije Bara „Na dvije čarobne obale“, priručnika za razvoj seoskog turizma, preduzetništva i tematskih vidova turizma, uvođenje EU Ecolabel sertifikata za smještajne kapacitete, realizacija projekta „sunca Bara“, postavljanje simbola Bara- skulptura: „Nulti kilometar“ i „I love Bar“, organizovanje foto-festa, izdavanje Antifašističke mape, panoramska ruta...