Društvo

Sastanci rukovodstva Luke Bar sa kompanijama iz Srbije

| 17:12:2017 | 13:37:31

U okviru višednevne radne posjete Srbiji, delegacija Luke Bar, koju su činili izvršni direktor mr Zarija Franović sa saradnicima, održala je niz značajnih i uspješnih sastanaka sa sadašnjim i budućim poslovnim partnerima i komintentima firme. U sklopu pomenutih aktivnosti, koje su usmjerene na intenziviranje i unaprijeđenje saradnje sa kompanijama sa ovog veoma značajnog tržišta za Luku Bar, održana je i prezentacija u Privrednoj komori Srbije, koja je organizovana u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Crne Gore i uz svesrdnu pomoć ambasade Crne Gore u Srbiji.
 
„S obzirom na značaj i angažovanje koji je ambasada Crne Gore imala u organizaciji prezentacije Luke Bar, kao i opšti značaj koji ima u posredovanju u privrednim odnosima između dvije zemlje, direktor Franović je sa saradnicima posjetio Ambasadu i sa diplomatskim predstavnicima Crne Gore u Srbiji razmijenio vrlo značajne informacije o trenutnoj, ali i planiranoj saradnji sa srpskim kompanijama i privrednicima. Dobio je punu podršku i priznanje za svoj dosadašnji rad“, kaže se u saopštenju iz Luke Bar.
 
Prvi u nizu planiranih sastanaka održan je sa dva velika uvoznika, proizvođača i trgovca ribom, „Vasović doo“ i „Principal duo“ iz Čačka. Vođeni su razgovori na temu pružanja usluga pretovara i skladištenja ribe. Nakon prezentiranja komercijalnih uslova, iskazan je interes predstavnika ovih firmi za uspostavljanje poslovne saradnje i korišćenje objekta hladnjače u vlasništvu Luka Bar AD, kao i za povoljnosti rada u Slobodnoj zoni.
 
Vrlo značajan sastanak izvršni direktor Franović je imao sa predstavnicima Željezare Smederevo - HBIS Group u Smederevu. U razgovoru sa menadžmentom ovog industrijskog giganta, Franović je iskazao spremnost za unaprijeđenje saradnje i podsjetio na 1987. godinu kada je tada jedinstvena Luka Bar imala pretovar od 2.7 miliona tereta, a 1.6 miliona tona tereta je bilo iz Željezare Smederevo. S obzirom na sadašnje kapacitete Luke Bar i novu poslovnu viziju i politiku, Franović je kazao da smatra su takvi pretovari opet ostvarivi. Luka Bar posjeduje potrebnu mehanizaciju, prostore za skladišta, kao i povoljne tarife za saradnju sa HBIS-om. Predstavnici Željezare su naveli da će razmotriti saradnju sa Lukom Bar, jer su njihovi planovi za narednu godinu veoma ambiciozni i orijentisani dobrim dijelom na tržišta Amerike i Italije, te im shodno tome Luka Bar predstavlja idealnog poslovnog partnera.
 
„U razgovoru koji je vođen u prostorijama predstavništva Luke Bar u Beogradu, sa generalnim direktorom MSK Kikinda Latinovićem i tehničkim direktorom Malenčićem, razmotreni su svi ograničavajući faktori koji utiču na inače izvanrednu saradnju dvije kompanije. S obzirom na to da MSK za narednu godinu planira rad sa znatno većim količinama sirćetne kiseline preko Luke Bar, bilo je govora o izgradnji novog tanka mnogo većeg kapaciteta od oko 5000 tona, modelima njegovog finansiranja, kao i obavljanju potrebne procedure da bi se ušlo u jedan takav veliki projekat. Direktor Franović je ovom prilikom potencirao, ne samo korist i prihode koje bi od ovog posla imala Luka Bar, već i niz multiplikativnih efekata na opštinu Bar i povezane kompanije, prije svega izvođače građevinskih radova koji bi učestrovali u ovom projektu, kao i nova zapošljavanja. Podsjetivši na ulaganja koja je MSK Kikinda već ostvarila u Luci Bar, Latinović je izrazio nadu da će saradnja ići samo uzlaznom putanjom i u tom smislu dogovorena je dalja poslovna komunikacija. Na temu saobraćajne povezanosti Crne Gore i Luke Bar sa Kosovom, željezničkim pravcima preko Srbije i aktivnostima koje je potrebno preuzeti u tom pravcu, izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović je razgovarao sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo u Vladi Republike Srbije, Jovićem i Bojovićem. Dogovoreno je da se razgovori nastave, uz uključenje relevantnih faktora svih zainteresovanih strana, a sve u cilju poboljšanja stanja i ostvarenja budućih poslova“, ističe se u saopštenju.
 
I Novi Sad je mapiran kao vrlo značajan segment radne posjete Srbiji, te je organizovan sastanak sa predstavnicima firme „Bom trade“. Ova firma je jedan od najvećih uvoznika soli za puteve, kao i uvoznik i prerađivač industrijske soli za područje Srbije. Kompanija „Bom trade“ je u ovoj godini već koristila usluge Luke Bar AD, a očekuje se da će nakon potpisivanja komercijalnog ugovora, saradnja u 2018. godini biti nastavljena u još većem obimu.
 
„Smatramo da je radna posjeta predstavnika Luke Bar Srbiji, sa održanom prezentacijom razvojnih potencijala i svim pobrojanim poslovnim sastancima, aktivnostima i ostvarenim kontaktima bila vrlo uspješna i značajna. Očekujemo da će i ova aktivnost, kao dio sveukupne nove poslovne vizije poslovanja Luke Bar, dati respektabilne poslovne rezultate u narednom periodu“, zaključuje se iz saopštenja Luke Bar.