Društvo

Novi brod UPS-a u ponedjeljak stiže u Bar

by VIJESTI | 22:12:2017 | 14:15:41

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS) u Kotoru je preuzela novosagrađeni spasilački brod nazvan SAR-3, a koje je za njene potrebe konstruisala i sagradila domaća kompanija, brodogradilište "Monte Marine Yachting" iz Kotora.
 
SAR-3, katamaran dužine 16 i po i širine 6 metara, vrijedan je 450.000 eura, a njegovu gradnju i opremanje finansirala je UPS.
 
Brod je u srijedu porinut u more u Tivtu, nakon čega je u Kotoru završeno njegovo opremanje i montaža sve neophodne opreme, pa ga je i zvanično preuzela komisija UPS na čelu sa direktorom Safetom Kočanom.
 
Novi brod namijenjen je prvenstveno za operacije traganja i spašavanja na moru, na udaljenosti do 50 milja od obale.
 
Ovo plovilo može da dejstvuje u olujnim uslovima do mora snage 7, a pored traganja i spašavanja, služiće i kao komandno plovilo u akcijama spriječavanja zagađenja mora, te za spašavanje i tegljenje onespodobljenih manjih komercijalnih i plovila za sport i rekreaciju.
 
Brod koji može ukrcati pet članova posade, ima i prostor za sedam putnika, mini kuhinju i toalet.
 
Pogone ga dva motora Iveco ukupne snage 570 konja sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 22 čvora.
 
Na krmenoj platfiormi SAR-3 ima i sklopivu hidrauličnu dizalicu za podizanje predmeta iz mora, a brod nosi i i brzi RHIB gumenjak dužine 6 metara sa vanbrodskim motorom snage 80 konja koji značajno olakšava i ubrzava operacije spašavanja ljudi iz mora.
 
"Novi brod značajno povećava naše kapacuitete i mogućnosti u operacijama traganja i spašavanja, naročito u od obale udaljenom akvatorijumu. SAR-3 će najvjerovatnije već u ponedjeljak isploviti iz Kotora za Bar, gdje će mu ubuduće biti stana baza", kazao je "Vijestima" diretor UPS Safet Kočan.
 
On je dodao da će nakon dolaska novog broda, dosadašnje glavno plovilo za traganje i spašavanje, brzi 12 metarski aluminijumnski radni čamac SAR-1 tipa "navar 40" biti prebaziran u Budvu. Akvatorijum Boke Kotorske "pokriva" manji gumenjak SAR-2, a UPS će uskoro raspisati i tender za nabavku još jednog brzog spasilačkog plovila vrijednog oko 200 hiljada eura.
 
"Riječ je o namjenski građenom tzv. heavy duty RHIB gumenjaku dužine 9 metara sa kabinom i sa dva vanbrodska motora od po 250 konja. To plovilo nabavljamo zahvajujući dobroj saradnji sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, a taj RHIB će po potrebi službe, dejstvovati na cijelom Crnogorskom primorju", zaključio je Kočan.