Društvo

FOTO: Festival vina i ukljeve, prvi dan

by Nemanja Janković; photo by Anto Baković | 23:12:2017 | 17:52:03

Prvi dan tradicionalne kulturno-poljoprivredne manifestacije koja se po 21. put održava na Virpazaru, “Festival vina i ukljeve”, okupio je veliki broj posjetilaca, koji su na oko šesdeset izložbenih štandova uživali u autohtonim proizvodima ovog kraja.
 
U ime organizatora, MZ Crmnica, na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnim gostima se obratio Đuro Marković, ističući važnost ove manifestacije od samog osnivanja do danas.
 

“Svi raniji festivali održani ovdje u drevnom Virpazaru u potpunosti su opravdali svoj cilj, umnogome su doprinijeli razvoju vinogradarstva i očuvanju autohtone sorte vinove loze vranac na prostorima, ne samo Crmnice, već i na svim prostorima Crne Gore gdje vinova loza uspijeva. Ove manifestacije ne bi bilo da nije crmničkog vranca. On je proslavio Crmnicu i crnogorsko vino širom svijeta. Posebnu zahvalnost dugujemo svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije”, rekao je Marković i dodao “da ne može da ne spomene čovjeka koji nije prisutan danas, čovjeka entuzijastu, organizatora prethodnog festivala, čovjeka velikog srca i dobre duše, predsjednika MZ Crmnica Đura Pejovića, koji se tragično preselio u vječnost”.
 

U ime jednog od pokrovitelja manifestacije, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, govorila je Danijela Stolica, direktorka za poljoprivredu u ovom resoru.,
 
“Manifestacije ovakvog tipa veoma su važne za sve nas i za sve one proizvođače koji neumorno čuvaju i baštine tradicionalne vrijednosti ovog kraja, kao i proizvode koje imaju svoju vrijednosti. Mi smo i u prethodnom periodu pomagali ovakve akcije, i nastojaćemo da tako bude i u budućnosti, obraćajući posebnu pažnju na stvaranje brendova, kakvi nesumljivo jesu proizvodi iz Cmnice“ - rekla je Stolica.
 

Ovogodišnji Festival je svečano proglasio otvorenim predsjednik Opštine Bar Dr Zoran Srzentić, naglašavajući svu ljepotu, važnost, ali i turistički potencijal jednog od najljepših dijelova barske opštine.
 
“Prethodnih godina se zaista mnogo ulagalo u ovaj kraj, u vinski turizam, u vinske staze, a nikako ne smijemo zaboraviti ni sjajan projekat panoramske rute između dvije čarobne obale. Preko 60.000 turista je prošle godine izašlo na jezero, i platilo četiri eura da bi posmatrali sve one ljepote koje ono pruža. Mi smatramo da zajedno sa Nacionalnim parkom ‘Skadarsko jezero’ moramo napraviti zajedničku strategiju, da Opština Bar kao domaćin ovog kraja uloži još više u ovaj kraj, i napravi  još veću valorizaciju svih tih ljepota” - kazao je Srzentić.
 

Brojni gosti su uživali u autohtonim specijalitetima ovog kraja, a najviše pažnje privlačili su štandovi sa priganicama, vinom i ukljevom.
 
“Došli smo iz Podgorice da i ove godine ispratimo manifestaciju koja nam je u srcu. Bojali smo se da će biti hladno, ali nije... Nemamo zamjerki, ima svega u izobilju. Cijene određenih proizvoda možda izgledaju malo veće nego uobičajeno, ali nije previše skupo” - rekle su za naš portal Marija Nikolić i Jovana Milić iz Podgorice.
 

Uz bogat kulturno-zabavni program posjetioci su uživali do kasnih večernjih sati, a posebnu pažnju privukao je sjajni orkestar Aleksandra Ace Sofronijevića.
 
“Veliko nam je zadovoljstvo što smo prvi put dio ove manifestacije, i drago mi je da smo posebnu emociju podjelili sa publikom u Crnoj Gori, na ovom fantastičnom mjestu. Naša misija jeste da budemo drugačiji od ostalih, i vjerujem da je publika to prepoznala. Zahvalnost organizatorima, MZ  Crmnica i TO Bar koji su nas pozvali” - rekao je frontmen ovog sjajnog orkestra Aca Sofronijević.
 

Ni izlagači nisu krili oduševljenje prvim danom, iako još bolju posjetu očekuju sjutra.
 
“Imamo proizvode za degustaciju, ali i za prodaju. Osim našeg čuvenog vina, u ponudi su i razne vrste likera, kao i domaćih sokova. Očekujemo lijepo vrijeme i sjutra, i još veći broj posjetilaca“ - rekla je Jelena Pejanović iz “Vinarije Pejanović”.
 

U zvaničnom dijelu programa dodijeljene su i ovogodišnje nagrade za najbolju pjesmu o vinu. Na konkurs je pristiglo 18 radova, a nagrada za najbolju pjesmu pripala je novinarki Radio Bara i Bar Infa Ivanki Leković.
 
“Ova nagrada mi zaista puno znači, i na ličnom i profesionalnom planu. Možda ponajviše zbog toga što sam kao Crmničanka iz Godinja na svoj neki način upravo ovom pjesmom dala doprinos manifestaciji za koju sam posebno vezana”- rekla je Leković.
 

Organizatori ovogodišnjeg izdanja su MZ Crmnica, TO Bar, Udruženja vinara “Crmnički vranac“ i vinara “Crmnice  i Paštrovića”, te NVO “Dani skadarskog jezera”, uz pokroviteljstvo Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a uz pomoć brojnih sponzora. Drugog dana Festivala biće uručene nagrade za najbolje vino, a u kulturno-zabavnom dijelu programa koji počinje od 11:00 h nastupiće FA “Rumija”, Darko Martinović, Dženan Lončarević i guslari iz Crne Gore.