Društvo

Obnovin skup povodom Dana ljudske solidarnosti

by Željko Milović | 23:12:2017 | 18:01:50

Mreža aktivista “Obnova” je 20. decembra kod Sunčanog sata, organizovala skup povodom međunarodnog Dana ljudske solidarnosti. Tom prilikom, simbolično je predstavljena uništena barska privreda, ali i prefarban sunčani sat kao, kako kažu, znak novog početka...
 
Mreža aktivista “Obnova” osnovana je od strane grupe građana, kao reakcija na ukupno stanje u društvu, sa željom da se stvore uslovi za život dostojan čovjeka. Iniciraće, kako ističu, zakonske i ustavne promjene i biti podrška već postojećim inicijativama za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika koji bi morali omogućiti biračima da biraju i ljude, a ne samo stranke.
 
“’Obnova’ nije politička stranka, ne dijeli članske karte, nema novac ni partijsku infrastrukturu, niti logistiku sa bilo koje strane. Naši aktivisti učestvuju i učestvovaće u pravednoj borbi obespravljenih majki. Učestvovali smo u organizaciji protesta i ispred ambasade SAD u Podgorici, zbog odluke američke administracije o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Kod barskog sunčanog sata organizovali smo obilježavanje Međunarodnog dana ljudske solidarnosti i prostor oko njega proglasili prvom slobodnom teritorijom u Crnoj Gori. Tom prilikom, govorili su aktivisti ‘Obnove’ Senka Rastoder, Aleksandra Šofranac, Nikola Grdinić i Mirsad Kurgaš. Već naredne večeri, u znak protesta zbog najavljenog poskupljenja struje i povećanja PDV-a, ‘Obnova’ je organizovala simbolično paljenje svijeća na Trgu kod sunčanog sata. Ovu ideju podržale su i grupe građana u drugim gradovima (Podgorica, Nikšić...)”, ističe se u saopštenju kojeg potpisuje Mirsad Kurgaš, aktivista ove grupe građana.