Društvo

VIDEO: Novogodišnji prijem za djecu bez roditeljskog staranja

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović, photo: Studio Petović | 26:12:2017 | 13:26:21

Predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić danas je priredio tradicionalni novogodišnji prijem za djecu bez roditeljskog staranja. Trideset i petoro sa područja barske opštine pronašlo je dom u hraniteljskim porodicama, a troje mališana smješteno je u Dječji dom "Mladost" u Bijeloj.
 
U prijatnoj i toploj atmosferi, uz razgovor, druženje i poklone, protekao je još jedan novogodišnji susret djece bez roditeljskog staranja sa predsjednikom barske opštine dr Zoranom Srzentićem.

 
Gradonačelnik je ponovio da je to jedan od najljepših momenata njegovog rada u lokalnoj upravi.
 
“Želim da iskažem zadovoljstvo što smo ponovo zajedno i da vam poželim zdravlje i sreću u narednoj, 2018. godini. Želim da budete dobri đaci, da poštujte svoje vaspitače i učitelje, a njima želim takođe sve najbolje, da vam prenesu znanje, ljubav i toplinu, kako biste izrasli u dobre ljude i bili korisni članovi našeg društva. Susret sa vama me posebno raduje i ovo su najljepši trenuci mog rada u opštini”, kazao je predsjednik dr Zoran Srzentić, koji je istakao da će opština pružiti pomoć i podršku ovoj djeci i na druge načine.
 
“Zajedno sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom napravićemo plan i strategiju kako još pomoći djecu uskraćenu roditeljskog staranja, jer njihov put, odrastanje i snalaženje u životu , moramo ispratiti i kontinuirano im pomagati. Opština Bar za to ima mogućnosti i želimo da ovoj djeci obezbjedimo budućnost “, naglasio je dr Srzentić.

 
Prijemu su prisustvovali predstavnici barskog Centra za socijalni rad i Crvenog krsta.
 
“Briga opštine o djeci bez topline porodičnog doma i roditeljske pažnje i ljubavi je aktivnost na koju smo posebno ponosni”, kazala je Biljana Tvrdišić, socijalna radnica, koja je podsjetila da ova lijepa aktivnost traje četrnaest godina.
 
Posebno uspješnom pokazala se reforma dječje i socijalne zaštite čija je intencija bila da napuštena djeca pronađu dom u srodničkim ili nesrodničkim porodicama, što je mnogo bolji ambijent za njihovo odrastanje od institucionalnog zbrinjavanja.

 
“Cilj je posebno, da djeca do tri godine budu smještena u hraniteljske porodice i trenutno nemamo u Domu u Bijeloj nijedno dijete tog uzrasta", kazala je Tvrdišić.
 
Ona je navela da se ove godine humanoj misiji podrške djeci bez roditeljskog staranja pridružila i najveća barska kompanija “Luka Bar”.