Društvo

OŠ Srbija učestvovala u Trci mira

| 27:12:2017 | 13:16:46

Učenici OŠ “Srbija“ učestvovali su u Trci mira, koja je u svijetu ustanovljena 1987. godine. Oganizuje se u 150 zemalja svijeta i 49 zemalja Evrope.
 
Koordinatorke Trke mira za Crnu Goru, Svetlana Cimeša i Mirjana Bulj, istakle su da su univerzalnu težnju za mirom i skladom u svijetu, željele da prenesu učenicima OŠ „Srbija“.
 
“Nije čudo što je naša škola izabrana da primi taj plamen mira i ljubavi. Mjesto gdje su djeca prihvatila baklju je na Mirovici, u neposrednoj blizini škole, kod Stare masline, koja je sama po sebi simbol mira. Naša škola je bila prva i dugo vremena jedina vaspitno-obrazovna institucija u Baru i mi imamo pravo da prigrlimo Staru maslinu oko koje su se mirili zavadjeni i koja je bila i ostala svjedok lijepih dogadjaja. Naša škola se nalazi u multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini u kojoj se poštuju harmonija i tolerancija“, riječi su direktora Škole, Josipa Ćinćura.

 
Baklja je iz ruku trkača svijeta predata učenicima OŠ“Srbija“, koji su je, jedni drugima, predavali i trčali oko Stare masline. Trku mira, učenici osmog i devetog razreda trčali su do svoje škole.
 
Školski hor “Pupoljak”, gostima je dočarao duh i tradiciju ovog kraja. Svoja razmišljanja o miru, slozi i ljubavi, kroz svoj prozni sastav, iznijela je učenica osmog razreda, Jovana Popović, a pismo najboljem atletičaru svijeta, Huseinu Boltu, uputio je učenik osmog razreda, Armin Kolar, koji je i sam sportista. Nastupio je i folklorni ansambl nižih razreda.
 
Svaki od učesnika Trke mira se predstavio na svom jeziku, a učenici su pogadjali iz koje zemlje svaki od njih dolazi.
 
Program je završen tematskom pjesmom “Peace Run” koju su zajedno otpjevali domaćini i gosti.