Društvo

Preminuo Boro Ičević

by Ilija Kovačević | 02:01:2018 | 14:47:16

U Baru je jutros iznenada, u 59. godini života, umro Božidar Boro Ičević, istaknuti atletski i sportski radnik, šefa stručnog štaba Atletskog kluba “Mornar”.
 
Rođen je 1959. godine u Peći, gdje je završio osnovnu školu. Srednju pomorsku školu je pohađao u Baru, a višu pomorsku školu i fakultet u Kotoru.
 
Ičević je bio član prve generacije Atletskog kluba “Mornar”, sredinom sedamdesetih, uz trenera dr Mima Vukotića, Zorana Đikanovića, sadašnjeg predsjednika AK “Mornar” dr Dragoslava Tomanovića i člana uprave dr Aleksandra Aca Vujičića. Bila je to generacija koja je postavila temelje današnjeg modernog “Mornara”, jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Baru i Crnoj Gori.
 
Aktivni atletičar je bio od 1975. godine, a trener od 1987. godine. Osvajao je medalje kao trener na Balkanijadama i bio osvajač pedesetak medalja na jugoslovenskim prvenstvima.
 
Bio je selektor seniorske atletske reprezentacije Srbije i Crne Gore i član najužeg rukovodstva ASCG, gdje je obavljao fukciju sportskog direktora u ASCG i savjetnika za međunarodne odnose u ASCG. Bio je međunarodni atletski sudija, delegat na mnogobrojnim kongresima - Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije.
 
Bio je jedan je od osnivača prvomajskog Međunarodnog atletskog mitinga u Baru, generalni sekretar AK “Mornar” i šef stručnog štaba u klubu. Bio je glavni rukovodilac takmičenja Zimskog kupa Evrope u Baru 2012. godine, kao i Balkanskog juniorskog prvenstva 2008. godine u Baru, predavač na mnogobrojnim seminarima za trenere i atletske sudije, glavni rukovodilac nacionalnih takmičenja u ASCG, predavao je u Pomorskoj školi i na Pomorskom fakultetu u Baru, a smrt ga je zatekla na mjestu potpredsjednika Asocijacije malih zemalja Evrope.
 
Za svoj dugogodišnji rad dobitnik je mnogobrojnih priznanja za razvoj atletskog sporta na ovim prostorima, a nosilac je i priznanja Zaslužni sportski radnik Opštine Bar.
 
Sahrana Bora Ičevića obaviće se sjutra (srijeda) u 15:30 na gradskom groblju Gvozden brijeg.