Društvo

Sahranjen Branko Kuč Pavićević

by Željko Milović | 06:01:2018 | 16:54:47

Na gradskom groblju Gvozden Brijeg danas je sahranjen Branko Kuč Pavićević, prvi barski padobranac, svojevremeno autor najkraće knjige na svijetu, poznati pravnik iz vremena nastanka Luke Bar i Lučke kapetanije.

Rođen je avgusta 1925. u Baru, gdje je završio malu maturu. Gimnaziju je upisao 1941. godine u Podgorici, a tu ga je zatekao i Drugi svjetski rat. Italijani ga zatvaraju 1942. u zgradi Načelstva na Volujici, odakle je prebačen u Barski logor. Tokom 1943. interniran je u logor u Bariju, a zatim u Kampello, u Italiji.

Juna 1944. nakon pada Italije priključio se partizanskoj misiji za prikupljanje dobrovoljaca u Bariju, i postao dio tek oformljenog Prvog padobranskog bataljona čije su vojnike engleski oficiri obučavali u Gravini.

Ratna dejstva su ga sa jedinicom vratila u Jugoslaviju, od Dubrovnika, preko Niša i Beograda do operacija za oslobođenje Zagreba. U glavnom gradu Hrvatske dovršio je nakon rata Gimnaziju i upisao Poljoprivredni fakultet. Tako je stekao zvanje inžinjera poljoprivrede, ali je usput završio i Pravni fakultet.

U Zagrebu je radio 15 godina u metalnoj industriji, ali i izdao 1952. godine najmanju knjigu na svijetu, o kojoj su pisali vodeći svjetski mediji. Zove se „Ljudi“ a sačinjavala je samo jedna riječ - „Mir“. Dijeljena je u ambasadama širom svijeta.

Od 1960. godine je radio u Baru, kao pravni savjetnik Luke Bar, da bi nakon toga posato pravni savjetnik Lučke kapetanije, završivši postdplomske studije iz pomorskog prava. Nakon desetak godina rada u „Montenegrokomercu“, 1986. godine otišao je u penziju.

Bio je strastveni podvodni ribolovac, koji je bez maske i boce ronio do 16 metara dubine. Građanima Bara ostao je u sjećanju i kao izuzetno vitalni čovjek koji je i u devetoj deceniji vozio biciklo kroz grad.