Društvo

Vinarija Kopitović među 19 najboljih u regionu

by Ivanka Leković | 09:01:2018 | 15:09:10

“Vinarija Kopitović” jedna je od 19 regionalnih, a među tri crnogorske vinarije, izabrane kao najbolje u popisu za 2017. godinu, od strane Udruge za kulturu stola G.E.T. iz Zagreba, koja se bavi razvojem i  unaprjeđenjem eno-gastronomije i razvoja vinskog turizma.
 
Ulaskom u povlaštenu selekciju “Vinariji Kopitović” omogućeno je takmičenje za nagradu “Bijeli grozd Regional Trophy” za sezonu 2017/18, sa vinarijama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Specifičnost ovog takmičenja, važnog u vinskom turizmu, jeste što se takmičari ne prijavljuju sami, već ih biraju na osnovu kvaliteta vina.


“Nominacija za ‘Bijeli grozd’, krajem decembra u hotelu ‘Esplanada’ je za nas veliki uspjeh. Veoma smo iznenađeni, ali i ponosni, s obzirom na to da takmičenje funkcioniše tako što stručnjaci prate rad svih vinarija, i oni su izdvojili njih 19, među kojima smo se našli i mi. To je veliki uspjeh za nas, kao malu crmničku, a onda i crnogorsku vinariju, a naravno i za Turističku organizaciju i lokalnu upravu Bara”, kaže za Radio Bar i Bar Info vlasnik vinarije Žarko Kopitović.
 
“Vinarija Kopitović” iz Donjih Brčela postoji od 2006. godine. U početku su proizvodili jednu, a sada pet vrsta vina. Po riječima vlasnika, nastojali su da uvežu poljoprivredu i turizam, jer je to “jedini način, zbog naših malih, ograničenih parcela, da se poziconiramo na tržištu”. Imena njihovih vina su karakteristična – “Sojak”, “Šćepan Mali”, “Poskok”, “Tre sorele” (po vlasnikovim kćerima) i “Kraljevski pečat”.


“Gost koji dođe u našu vinariju kupuje vino iz dva razloga - zato što mu se sviđa jer ima određeni kvalitet i zbog interesantnog imena, jer nosi vino kao suvenir”, ističe Žarko Kopitović.

Njegova vinarija sarađuje sa turističkim agencijama sa crnogorskog primorja, ali i iz regiona, a njihova vina mogu se naći u nekoliko elitnih hotela, restorana i fri šopova. U posao je uključena cijela porodica, a plan im je da u budućnosti zadrže porodični duh i kvalitet, ali i da nadograde znanja u načinu pravljenja vina i pružanju turističkih usluga.

Nagradu “Bijeli grozd Regional trophy” je 2012. godine utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T, koja se bavi promocijom eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Za najbolje vinarije u 2017. godini, glasalo je više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Nagrade najboljima biće dodijeljene 16. i 17. februara na IV G.E.T. Konferenciji o eno-gastro turizmu, na imanju Principovac u Iloku.