Društvo

Lalošević prvi doplivao do krsta

by Silvija Vukelić | 19:01:2018 | 16:05:04

Savo Lalošević prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na plaži ispred Dvorca kralja Nikole. Tradicionalno plivanje do krsta održava se u organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Bar jedanaestu godinu zaredom.
 
“Bilo je hladno more, ali naša krv i velika ljubav prema Bogu bili su topliji od ove vode. Ovo je četvrta godina da plivam i svaki put sam bio blizu. Iskustvo od prethodnih godina značajno je doprinijelo da ovog puta doplivam prvi“, kazao je Lalošević, student treće godine Fakulteta za pomorstvo u Kotoru.

 
Paroh barski Slobodan Zeković darivao ga je srebrnim lančićem sa krstom, a do naredne godine i novog Bogojavljenja, u njegovom domu biće ikona Bogorodice i Časni krst, koje prema tradiciji godinu dana čuva najbrži plivač.
 
“Svake godine sve više je učesnika u ovom blagoslovenom takmičenju. Danas ih je preko 50 plivalo. Lalošević je prvi stigao do Časnog krsta, ali svi su oni pobjednici. To je veliki blagoslov za sve njih i za čitav naš grad. Ako Bog da, da se i za Bogojavljenje i sve druge velike i divne praznike sabiramo u bratskoj ljubavi... Pravoslavni, ali i svi drugi koji ovdje žive, da se molimo Bogu za dobro zdravlje i napredak svih Barana”, kazao je Zeković za Radio Bar i Bar Info.
 
Najmlađi učesnik bio je devetogodišnji Đorđe Dević, učenik OŠ “Jugoslavija“. Po riječima njegovih roditelja Ane i Danijela, sam je izrazio želju da pliva i nisu ga u tome sputavali.

 
“Bog ih čuva. On je i prošle godine želio da učestvuje, ali nismo bili spremni. Od sada neka ovo bude tradicija. Imam još dvojicu kući, tako da će nas iduće  godine biti još više”, kazala je Ana. Danijel je dodao da se njegovom sinu ispunila želja da pliva, jer “ovo je dokaz da se trud uvijek isplati - dobio je prelijepu ikonu”.
 
Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje u pravoslavnom svijetu praznuje se i obilježava 19. januara, u spomen na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan. Današnjem plivanju prethodila je liturgija u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, tokom koje je osveštana i bogojavljenska vodica.