Društvo

NVO Harmonija otvara vrata integrativne medicine

by Ivanka Leković | 19:01:2018 | 16:30:49

Nevladina organizacija “Harmonija” tokom prošle godine organizovala je niz seminara i gostovanja eminentnih stručnjaka iz Crne Gore i okruženja, doktora klasične medicine, koji se bave i određenim granama zakonom usvojene i priznate alternativne medicine.

“Za sve nas je šansa da najbolje metode koje primjenjujemo, od kojih su neke stare i više hiljada godine, koje su bezbjedne, jeftine, lako dostupne i sada ih je moguće naučiti i primjenjivati u svakodnevnom  životu, uskladimo, integrišemo u već postojeće metode i tehnike klasične medicine. Mi to zovemo integrativna medicina”, objašnjava dr Milanka Vraneš Grujičić, predsjednik NVO “Harmonija”.


“Jedna od grana jeste i homeopatija, kojoj je izuzetno posvećena Evropa. Postoje instituti, doktori, apoteke i protokoli koji se legalno, i uz saglasnost zdravstvenih institucija, primjenjuju kao terapija, pojedinačno, ali i u bolničkoj praksi. Homeopatski lijekovi već se nalaze u crnogorskim apotekama. Namijenjeni su za liječenje upale grla, podizanje imunog sistema u fazi gripa, za sinuse...”, navodi dr Vraneš Grujičić, ističući da je novi član ove NVO eminentni homeopata, doktorka tradicionalne medicine i predavač u Srbiji i Crnoj Gori, dr Dunja Crnogorac. “Naš cilj je da se ova metoda predstavi i  zaživi i u našem podneblju, a svjesni smo da se na ovaj način liječe naši sugrađani Rusi i da i oni visoko cijene homeopatiju”, kaže dr Vraneš-Grujičić. U tu svrhu biće organizovana edukacija za medicinske radnike i građane koje ovo interesuje.

“Poseban program koji pripremamo namijenjen je mladima, odnosno pedijatrima i malim pacijentima, jer se bilježi evidentan porast alergija i nejasnih bolesti u ovoj populaciji”, zaključuje dr Vraneš Grujičić.