Društvo

Barska plovidba sama otplatila ratu kredita

by POBJEDA | 23:01:2018 | 11:14:01

Vlada je prošle sedmice ponovo platila ratu kredita za kupovinu dva broda “Crnogorske plovidbe” kineskoj “Eksim banci”, dok je “Barska plovidba” iz sopstvenih sredstava otplatila ratu kamata.
 
Iz Barske plovidbe “Pobjedi” su kazali da je ova kompanija 15. januara izmirila obavezu po osnovu kamate na kredit prema kineskoj Eksim banci u iznosu od 474.300 dolara, koja je dospijevala do 21. januara.
 
“Ovaj iznos kamate je u cjelini izmiren iz sopstvenih sredstava kompanije”, rekli su predstavnici barske kompanije i podsjetili da naredna obaveza po osnovu kredita uzetog za nabavku brodova “Bar” i “Budva” dospijeva 21. jula, kada barska kompanija treba da plati prvu ratu kredita od dva miliona dolara.
 
Iz “Barske plovidbe” ranije su saopštili da imaju dovoljno akumuliranog kapitala da isplate ovogodišnje obaveze prema “Eksim banci”, kao i da očekuju da će daljim akumuliranjem sredstava iz tekućeg poslovanja moći izmiriti i naredne rate. Do sada je “Barska plovidba” iz svojih sredstava otplatila 4,37 miliona dolara. Brodove “Ваг” i “Budva” iznajmljuje ista kompanija koja iznajmljuje i brodove “Crnogorske plovidbe”.
 
Prije šest godina “Barska plovidba” i kineska firma “Poly tehnologies” zaključili su ugovore o izgradnji dva broda nosivosti 36 hiljada tona za 46,4 miliona dolara i kreditni ugovor sa “Eksim bankom”. Kargo brodovi za rasuti teret “Ваг” i “Budva” izgrađeni su 2014. godine u kineskom brodogradilištu Jinling.
 
Kredit je postao efektivan u martu 2013. godine. Rok otplate je 20 godina, od čega je grejs period pet godina, kamatna stopa dva odsto, menadžment fi 0,8 odsto i komitment fi 0,6 odsto.