Društvo

U Baru na izborima glasa 38547 ljudi

| 23:01:2018 | 11:54:54

Građani Crne Gore od juče mogu da izvrše uvid u birački spisak za predsjedničke izbore koje će biti održani 15. aprila. U Baru glasačko pravo ima 38.547 ljudi.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 534.135 građana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U poređenju sa parlamentarnim izborima, održanim 16. oktobra 2016. godine, broj glasača se povećao za 5.318.

Iz MUP-a su kazali da je birački spisak izložen u elektronskoj formi u svim područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave.

Iz tog resora su objasnili da birač, uvid u birački spisak, može ostvariti svakim radnim danom od ponedeljka do petka, od osam do 14 sati.

Iz MUP-a su naveli se uvid u birački spisak vrši lično, na šalterima Područne jedinice i Filijale, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš). Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Navodi se da birač može izvršiti uvid u birački spisak i direktno, preko internet portala www.biraci.me.

* * *
 
Zakonski je nemoguće da zajedno sa predsjedničkim izborima budu održani i lokalni izbori u 12 crnogorskih opština, saopšteno je iz kabineta predsjednika države Filipa Vujanovića.

 
Navodi se da se nijedna opoziciona stranka, koalicija ili neko drugi nije obratio Vujanoviću da lokalni izbori budu održani zajedno sa predsjedničkim 15. aprila.

“Za pretpostaviti je, da su provjerili, da je to zakonski nemoguće i da bi bilo jedino moguće u danu zakazanih izbora za predsjednika Crne Gore, zakazati lokalne izbore u opštini Plužine”, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, prvi dan u kome bi izbori u Plužinama mogli biti raspisani je deveti februar.

Iz Vujanovićevog kabineta podsjećaju da ove godine lokalni izbori u Crnoj Gori treba da budu održani u Glavnom gradu i 11 opština.

“Imajući u vidu uslove za raspisivanje izbora iz člana 14. Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, Predsjednik će vodeći računa o potrebi da se izbori održe u jednom danu, a poštujući rokove, obavijestiti javnost u kom će se danu ti lokalni izbori održati”, poručili su iz kabineta Vujanovića.