Društvo

Poklon Dan-a za nadu barskog sporta

by DAN | 24:01:2018 | 15:42:11

Talentovana učenica devetog razreda Osnovne škole Blažo Jokov Orlandić” iz Bara Lucija Milović dobila je komplet knjiga Iva Andrića od „Dana”. Predstavništvo ove novine iz Bara darivalo je petnaestogodišnju odličnu učenicu jer je kao takmičarka Atletskog kluba Sanja” iz Bara osvojila brojne medalje i priznanja. Poklon joj je uručio referent u barskom dopisništvu Blažo Živković.
 
“Ivo Andrić je jedini nobelovac sa ovih prostora, i drago mi je što sam dobila baš njegove knjige. Pisao je lako i jednostavno pa ga svako može razumjeti, a opet duboko i puno mudrosti. Zahvaljujem se ,Danu” što je baš mene odabrao za ovu nagradu, jer knjige ostaju za cio život”,  rekla je Lucija.
 
Atletikom je počela da se bavi 2010. godine, a od 2012. nastupa na prvenstvima države, na kojima je osvajala zlatne medalje u različitim disciplinama: sprintu, skoku u dalj, trci s preponama, troskoku i višeboju.
 
“U sve tri ulične trke za Dan oslobođenja Bara na kojima sam učestvovala, pobijedila sam u svojoj kategoriji. Nakon duže pauze uzrokovane povredama, vratila sam se na stazu prošle godine i na 'Mitingu budućih šampiona' beogradskog Atletskog kluba 'Partiza', osvojila sam prvo mjesto u skoku uvis i drugo u skoku udalj. Volim da treniram, volim atletiku prije svega, i srećna sam što je od malih nogu sa mnom trenerica Sanja Đurnić, koja nije odustala od mene čak ni kad sam imala dva pucanja butnog mišića dan pred takmičenja i kad sam ja bila sigurna da više ne želim nikad da se pojavim na stazi. Tu je, naravno, bilo i moje društvo iz kluba koje me je bodrilo svo vrijeme da se oporavim. Nadam se da ću u godinama koje dolaze osvajati još medalja, ali i najbitnije - završiti školu, osnovnu pa srednju sa odličnim uspjehom, i upisati se na fakultet”, priča Lucija, naglašavajući da je, osim atletike, trenirala fudbal, odbojku i košarku.
 
U junu 2017. godine Lucija je osvojila drugo mjesto u svijetu na međunarodnom takmičenju za mlade ekoreportere. Pravo učešća na konkursu u Kopenhagenu stekla je pobjedom na državnom nivou u najzahtjevnijoj od tri kategorije - pisanje eko-članaka, a na osnovu preporuka međunarodne koordinacije Mladih ekoreportera, odnosno NVO EKOM, kao nacionalnog operatera ovog programa.
 
“Lucijin rad je bio specifičan i odlično ocijenjen, pa sam na dodjeli priznanja rekao opštinskim zvaničnicima Bara da bi trebalo dobro da ga pročitaju, jer će puno naučiti iz njega o gorućem problemu”,  rekao je na dodjeli nagrada Saša Karajović, koordinator EKOM-a.