Društvo

Održana tradicionalna Svetosavska akademija

by Silvija Vukelić, photo Dejo Senić | 26:01:2018 | 13:17:48

U susret Savindanu, Pravoslavna crkvena opština Bar, sinoć je u sali Doma kulture organizovala  Svetosavsku akademiju.
 
Besjedu je kazivao protojerej stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, a u ime organizatora prisutne je pozdravio arhijerejski namjesnik barski Slobodan Zeković, protojerej stavrofor.
 
“Čini mi se da se nigdje tako masovno, svečano, lijepo, i sa takvim žarom, ime Svetog  Save ne proslavlja kao u Crnoj Gori. Nije to slučajno. Poštovanje prema njemu ovdje je utemeljeno vjekovima, tako da je to samo nastavak duge, vjekovne tradicije, koja je bila, ostala i biće do kraja svijeta i vijeka ispunjena velikom ljubavlju naroda ovdašnjega prema ovom svetitelju”, kazao je Zeković.

 
Perović je u besjedi između ostalog kazao da Crnogorci Svetog Savu vole “toliko da su mu posvetili desetine hramova od Boke i Paštrovića preko Katunske nahije, Pive, Banjana...”.
 
“O njemu postoji obilje narodnog predanja u Durmitorskom kraju i Primorju. Brojna bratstva u Crnoj Gori slave Savindan kao krsnu slavu ili prislavu. Gotovo da nema seoske crkve ili manastira u četiri nahije ili u brdima, a da u njima nije ikona ili freska Svetoga Save Nemanjića”, istakao je i pročitao priču “Sveti Sava blagosilja Crnogorce”, koju je čuveni istoričar Vladimir Ćorović po narodnom predanju zabilježio i objavio 1899. godine.

 
Pored manastira na Prevlaci gdje je na temeljima drevne hrišćanske svetinje Sveti Sava ustanovio Zetsku episkopiju i Đurđevih Stupova kod Berana koje je sagradio Savin brat od strica Prvoslav Nemanjić, ipak je kako smatra Perović, najljepša nemanjićka zadužbina u Crnoj Gori Manastir Morača, koji je, kako je kazao, jedan od najstarijih i najznačajnijih hrišćanskih spomenika kulture kod nas.
 
“Sva tri manastira svojim kulturnim, prosvetnim i duhovnim značajem u crnogorskoj istoriji svjedoče neprekidnu nemanjićku svetosavsku tradiciju na ovim prostorima. Kome je milo neka čita dalje, ko se, ne daj Bože, naljutio zbog nečega, isto neka čita, pa neka provjeri je li sve ovo istina“, zaključio je Perović.

 
U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD, dječji i mješoviti hor “Sveti Jovan Vladimir”, Vuk Mastilović, pjevačka grupa “Darovi Svetog Jovana Vladimira”, pijanista Vasilije Basarab, te guslar Ljubo Milić. Voditelj programa bio je glumac Pavle Ilić koji je takođe kazivao stihove.
 
Svetosavska, kao i Vidovdanska akademija, u Baru se održavaju od 2001. na inicijativu Srpskog prosvetnog društva. Za doprinos organizaciji proteklih godina, na kraju sinoćneg programa, paroh barski Slobodan Zeković, uručio je predsjedniku Srpskog prosvetnog društva Nebojši Stugaru, zahvalnice i ikonu Svetog Save.

 

“Drago mi je što sam imao izuzetnu priliku i čast svih ovih godina da dam skroman doprinos proslavama Svetog Save i Vidovdana u Baru“ kazao je Strugar i zahvalio svima na “sabornoj i bratskoj saradnji“.
 
U narednih desetak dana tokom Svetosavske litije kroz više gradova Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije Budimljansko-nikšićke biće pronijete tri velike svetinje direktno vezane za Svetog Savu. Njegov krst koji se čuva u riznici manastira Savine kod Herceg Novog, epitrahil koji se nalazi u Cetinjskom manastiru i štap-parterica iz riznice manastira Morača, u subotu veče stići će u saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Večernja služba i moleban Svetom Savi biće služena u subotu u 18h, a u nedjelju u 9h Sveta liturgija.