Društvo

VIDEO: Otvorene kancelarije NVO Biram Bar

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 07:02:2018 | 18:42:14

U Baru je osnovana nova NVO “Biram Bar”, koja je danas otvorila i svoje kancelarije u centru grada. Zalagaće se, kako je saopšteno na današnjem svečanom otvaranju, da Bar bude ljepši, bolji, pravedniji, urbaniji i kultivisaniji.
 
Obraćajući se prisutnima sa “dragi prijatelji, drage Baranke i Barani”, Amir Arabelović, jedan od osnivača NVO "Biram Bar" kazao je da su nakon kratkotrajne i efikasne borbe sa državnom administracijom, uspjeli da registruju svoju NVO.

 
“Zatim smo pronašli ove prostorije i sredili ih. Kao što vidite, nijesu velike, ali nama velike kancelarije i ne trebaju. Mi ne mislimo da ovdje sjedimo previše. Između ostalog, želimo da budemo i na ulici sa našim sugrađanima, da razgovaramo sa njima o problemima koji ih muče, da im se nađemo pri ruci kada im je teško, ali i da podijelimo sa njima radost”, istakao je Arabelović.
 
Irina Dabović, takođe, jedan od osnivača kazala je da su otvaranjem kancelarija postavili jake temelje i bazu, odakle će se, kako je istakla, "hvatati u koštac sa predstojećim izazovima".

 
“Sabiraćemo i usmjeravati sve konstruktivne predloge koji će doprinjeti da naše parče svijeta, naš Bar, raste i razvija se, da se pokreću nove privredne aktivnosti i otvaraju nova radna mjesta, kako za nas, tako i za našu djecu”, kazala je Dabović, a svoje izlaganje završila stihovima pjesnika Božidara Fića Filipovića koji, kako je naglasila, oslikavaju viziju i suštinu njihovog djelovanja:
 
“Bar je grad bez kapija,
bez ključeva i ključara,
grad u kome ćemo svi biti
gradonačelnici...”
 
Brojni građani, među kojima su bili i Milo Lojić, Dušica Mijović i Ljubo Vukoslavčević kazali su za Radio Bar i Bar info , kako vide i zašto podržavaju NVO "Biram Bar".
 
“Očekujem da urade nešto što je lokalno važno za Bar. Mislim da ovi ljudi to mogu, ovo je prilika da se dosta toga realizuje. Nedostaje sportskih objekata, ne moraju biti grandiozni, u mjesnim zajednicama, bazen za treniranje... To govorim i sa aspekta posla kojim se bavim”, kazao je Milo Lojić, rođeni Starobaranin, sportski fizioterapeut.
 
Dušica Mijović, ugostiteljska radnica, istakla je da bira "Biram Bar", jer je u toj NVO prepoznala ljude koji mogu da pomognu "da nama i djeci Bara bude bolje, da naša omladina dođe do posla", kazala je Mijović.
 
Ljubo Vukoslavčević takođe, rođeni Baranin, istakao je da mu se, prije svega, dopao naziv.
 
“’Biram Bar’" je naziv koji mi se posebno sviđa. Ovdje prepoznajem ljude spremne i požrtvovane da ovom našem lijepom gradu daju doprinos u boljitku i ja ću ih zdušno podržati u tome", istakao je Vukoslavčević.
 
 NVO "Biram Bar" podržao je i predsjednik barske Skupštine Radomir Novaković Cakan.

 
“Znate da ja kao rođeni Baranin podržavam sve aktivnosti koje su na dobrobit Bara i Barana. Velika mi je čast da mogu da dam podršku građanima koji su formirali ‘Biram Bar’, jer sam prepoznao da će se baviti suštinskim problemima građana i humanitarnim aktivnostima, kako bi naš grad išao naprijed i razvijao se", kazao je predsjednik Skupštine Radomir Novaković.
 
Osnivači NVO "Biram Bar" ponudili su prisutnima da popune pismenu anketu u kojoj će dati svoje sugestije, a prvu organizovanu akciju "Kakav Bar želim" organizuju za vikend, kada će volonteri te NVO u centru grada, ispred Robne kuće od 11 do 13 h i od 17 do 19 h , kao i u Starom Baru, do 12 h pitati građane "Što je to najveći problem opštine Bar?".
 
Kancelarija NVO "Biram Bar" nalazi se u ulici "Rista Lekića" D12/2.