Društvo

VIDEO: Britanski vojni brod mjeri lučki akvatorijum

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 08:02:2018 | 17:01:59

Povodom uplovljenja u Luku Bar naučno-istraživačkog broda britanske Mornarice HMS ‘ECHO’, predsjednik opštine dr Zoran Srzentić danas je primio ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp i kapetana broda John Winna.
 
Stručnjaci broda, koji posjeduje najsavremeniju opremu za istraživanje podmorskog dna, zajedno sa kolegama Mornarice Vojske Crne Gore, izvršiće premjer lučkog akvatorija, nakon čega će biti izrađena mapa kakve imaju sve moderne luke u svijetu, koja će biti stavljena na raspolaganje crnogorskoj Mornarici.

 
Ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp kazala je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Bara dr Zoranom Srzentićem, da je veoma srećna što je najsavremeniji naučno-istraživački brod britanske Mornarice u oblasti hidrografije, u posjeti Luci Bar, gdje će biti sprovedena dragocjena istraživanja lučkog podmorskog akvatorijuma.
 
“Zajedno sa Mornaricom VCG biće urađen premjer luke, a pored ostalih aktivnosti, planirano je i nekoliko sastanaka i dogovora vezanih za digitalne tehnologije u okviru projekta za digitalne gradove. Ovom prilikom željela bih posebno da se zahvalim gradonačelniku Bara, koji nas uvijek dočeka na lijep način i tako učvršćuje našu saradnju i saradnju Crne Gore i Velike Britanije, kao saveznika u NATO-u", istakla je ambasadorka Alison Kemp.
 
Predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić najavio je i nove vidove, inače, veoma uspješne saradnje i prijajateljskih odnosa.

 
“Želim da izrazim zadovoljstvo današnjom posjetom i posjetom ovog broda koji ima naučno-istraživački karakter. Zahvaljujem njenoj ekscelenciji-ambasadorki Kemp, koja kontinuirano održava saradnju sa našom opštinom. Mi smo i u prethodnom susretu i danas razgovarali o uspostavljanju prijateljskih veza između Bara i nekog od britanskih gradova i vrlo brzo ćemo aplicirati, kako bi se to realizovalo. To će još više učvrstiti naše prijateljstvo i prijateljske odnose", kazao je predsjednik Srzentić, koji je poželio srdačnu dobrodošlicu i brodu, oficirima i mornarima.
 
“Veoma se radujemo posjeti Luci Bar i jedva čekamo da provedemo sedam dana u vašem gradu i luci”, kazao je kapetan John Winn.
 
Mapa koja će biti urađena nakon premjera luke i istraživanja podmorskog dna, sadržaće sve relevantne podatke (kako izgleda morsko dno, da li ima ulja, koliki je gaz, kako luci mogu prići brodovi i slično), a najavljeno je da će biti urađen i video premjer, koji će biti stavljen na raspolaganje Mornarici VCG i nadležnim institucijama.