Društvo

Krajem maja Filozofska olimpijada

by Vjera Knežević Vučićević | 13:02:2018 | 12:56:23

Bar će biti domaćin prve Olimpijade znanja u Crnoj Gori koja se održava krajem maja.
 
Učešće na 26. Filozofskoj olimpijadi pod patronatom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) potvrdilo je oko 250 srednjoškolaca iz 50-ak zemalja, sa šest kontinenata. Organizatori su ponosni što će upravo Bar će od 23. do 28. maja biti domaćin intelektualne elite iz Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike…
 
Predsjednica Organizacionog komiteta 26. Filozofske olimpijade prof. Jasminka Milošević ističe da će među gostima “najjačeg” takmičenja u znanju za srednjoškolce biti i profilisana svjetska imena iz oblasti filozofije. 
 
Međunarodna Filozofska olimpijada se od 1993. održava svake godine. Prošlogodišnji domaćin bio je Roterdam, a ove godine Bar je prilikom izbora domaćina odnio pobjedu nad Lisabonom. Prethodnih godina domaćini Filozofske olimpijade bili Gent u Belgiji, Tartu u Estoniji, Viljnus u Litvaniji, Odenze u Danskoj, Oslo u Norveškoj, Beč u Austriji…
 
“Crnogorski primorski grad je predložio Finac Juha Savoilanen, koji je na žalost, u međuvremenu preminuo. Filozofska olimpijada u Baru biće posvećena i njemu. Crnogorski srednjoškolci učestvuju na Filozofskoj olimpijadi od 2012. godine, kada su nam tadašnji organizatori iz Norveške uputili poziv. Već na prvoj Olimpijadi postigli smo zapažen uspjeh i dobili pohvalu, a kasnije su uslijedile i medalje”, kaže prof. Milošević koja živi u Baru, a zaposlena je u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović”. 
 
Osim takmičarskog dijela, na Olimpijadi se organizuju radionice  za učenike i profesore. Takođe, na Olimpijadi će biti predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe Bara i Crne Gore, čime će ovaj skup doprinijeti i turističkoj promociji države. Autor plakata 26. Filozofske olimpijade IPO 2018. je akademska slikarka Anastasija Kostić koja živi u Londonu.
 
Pokrovitelj 26. Filozofske olimpijadi IPO 2018. je Ministarstvo prosvjete, uz podšku sponzora.