Društvo

Dan zaljubljenih u Baru

by Darija Marđokić | 14:02:2018 | 13:33:09

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, praznik je koji se u svijetu proslavlja 14. februara, a u našim krajevima tek posljednjih godina uzima maha.
 
Naši sugrađani bili su veoma raspoloženi, pa su nam otrkrili da li i kako obilježavaju današnju svetkovinu.
 
Mihael Mironov iz Rusije kazao je da svake godine proslavlja Dan zaljubljenih tako što sa suprugom ode u restoran na ručak, a uz poklon, naravno, obavezno ide cvijeće.
 
“Ono što ću joj pokloniti ove godine, je tajna, to je nešto naše”, kazao je Mironov za Radio Bar i Barinfo.

 
Dan zaljubljenih, proslavlja i Viktor Petrov, takođe iz Rusije, ali napominje da je ovaj ritual krenuo od prije par godina, kada se sa suprugom preselio u Crnu Goru.
 
“Pozdravim ženu, poljubim je i dam joj cvijeće“, objasnio je Petrov.
 
Nermina Perazić, kazala je da ovaj dan ne slavi, ali da ga uvijek, na neki način, obilježi.
 
“Jutros sam od momka dobila ružu, a on od mene medenjak, to je taj mali znak pažnje”, objasnila je Nermina.
 
Sa širokim osmjehom na licu Teodora Čović nam je takođe saopštila da obilježava Dan zaljubljenih.
 
“Proslaviću ga sa momkom uz ručak. Ja sam njemu kupila košulju, a šta je on meni to ću tek da vidim. Mada moram da priznam da je pažljiviji od mene, on se uvijek sjeti svih važnih datuma”, istakla je Teodora.

 
Osim onih koji ovaj praznik obavljaju s ljubavlju, Nedeljko Vukčević iz Ulcinja ga obilježava radno.
 
“Bavimo se dekoracijom balona, radimo isporuke i dekoracije na teritoriji cijele Crne Gore. Jutros smo, od pet sati, pokrili kompletno primorje. Stalni smo gosti ovdje u Baru i ovom prilikom smo izdekorisali lokale, kako bi vam grad bio ljepši za Dan zaljubljenih“, kazao je Vukčević i dodao da, kada završi radni dio, i on slavi ljubav.
 
“Svako u životu ima nekoga koga voli i naravno da slavimo ljubav. Slavim ga u krugu porodice, tako što kupim neki poklon za suprugu“, objasnio je.
 
Kako se ljudi najčešće odlučuju da za Dan zaljubljenih poklanjaju cvijeće, posjetili smo i jednu od cvjećara u Baru da provjerimo kakva je prodaja i potražnja.
 
“Potražnja je veća iz godine u godinu. U ponudi imamo baš veliki asortiman, počevši od klasičnih ruža, do bokseva... Izdvojila bih ove godine vječnu ružu koja je hit u svijetu, a konačno je stigla i kod nas. Internet je uradio svoje, sada su hit ove začarane ruže u staklu koje traju minimum tri godine“, istakla je Slađana Sotiroski, vlasnica cvjećare “Kaktus”.

 
Ona je kazala i to da su im za ovaj dan mušterije skoro uvijek muškog roda, ali se desi da i žene kupuju jer imaju aranžmane i za jaču polovinu.
 
“Radimo aranžmane i sa flašom vina ili piva, sve zavisi od želje naših kupaca. Cijene se kreću od dva eura pa sve do koliko mušterija poželi, jer sve što zamisle mi im ostvarimo”, istakla je Sotiroski.
 
Dan zaljubljenih je danas sekularan, dok je, u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara je Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina.