Društvo

Ciklus predavanja Naš Bar započeo u OŠ BJO

by Ivanka Leković | 17:02:2018 | 13:46:34

Kroz saradnju OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ i NVO Mediteran Multimedia (bivša NVO Bar Info), juče je održano prvo u nizu novog turnusa predavanja o Baru, u okviru projekta „Naš Bar“.  
 
Predavač je, kao i u proteklih pet godina, bio Željko Milović, publicista i novinar iz Bara.
 

Predavanju su prisustvovala sva odjeljenja petog razreda OŠ „BJO“, a bilo je podijeljeno u tri segmenta, simbolično nazvana „Poznavanje prirode“, „Poznavanje društva“ i „Upoznaj Bar da bi ga više volio“. Milović je kroz seriju fotografija, uz zanimljive informacije prilagođene uzrastu, prezentovao neke od posebnih geografskih cjelina opštine Bar, objasnio proces promjene lokacija grada, od močvarne doline pored Rikavca, preko Starog Bara i Pristana do Nove Topolice, ali i prikazao ljepote barskih pećina, podmorja, planina, starog graditeljstva, netaknute prirode...
 
Serijal predavanja „Naš Bar“ otpočeo je još 2013. godine u OŠ „Blažo Jokov Orlandić“, a vremenom se proširio i na druge škole i fakultete.
 
Krajem prošle godine Milović je održao i četiri izuzetno posjećena predavanja za građane u Dvorcu kralja Nikole: „Nepoznate ljepote Bara“, „Bar na crno-bijelim fotografijama“ i „(Ne)zaboravljeni Barani XX vijeka“. Ovo posljednje bilo je početna inicijativa za izradu velike monografije sa istom tematikom, koja se očekuje tokom proljeća ove godine.