Društvo

Veliki uspjeh Vinarije Kopitović u Iloku

by Ivanka Leković | 17:02:2018 | 13:48:47

Vinarija Kopitović juče je u Iloku dobila treću nagradu na prestižnom takmičenju “Bijeli grozd Regional Trophy” za sezonu 2017/18.

Vlasnik vinarije, Žarko Kopitović, kazao je za Radio Bar i Bar Info da je ovo izuzetan uspjeh za njegovu porodičnu vinariju, ali i za Crmnicu, Bar i Crnu Goru, jer je konkurencija bila izuzetno jaka, a za nagradu su se takmičili mnoge uspješne i poznate vinarije. Nagrada mu je, kaže, posebno važna jer je ovo takmičenje u vinskom turizmu, specifično po tome što se takmičari ne prijavljuju sami, već ih biraju na osnovu kvaliteta vina.
 
Nagradu “Bijeli grozd Regional Trophy” je 2012. godine utemeljila hrvatska Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promocijom eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Za najbolje vinarije  glasalo je više od 500 eno-gastro znalaca i putnika.


Vinarija Kopitović iz Donjih Brčela postoji od 2006. godine. U početku su proizvodili jednu, a sada pet vrsta vina. Imena njihovih vina su karakteristična – “Sojak”, “Šćepan Mali”, “Poskok”, “Tre sorele” (po vlasnikovim kćerima) i “Kraljevski pečat”.

Vinarija sarađuje sa turističkim agencijama sa crnogorskog primorja, ali i iz regiona, a njihova vina mogu se naći u nekoliko elitnih hotela, restorana i fri šopova. U posao je uključena cijela porodica, a plan im je da u budućnosti zadrže porodični duh i kvalitet, ali i da nadograde znanja u načinu pravljenja vina i pružanju turističkih usluga.