Društvo

VIDEO: Izviđači Jadrana posjetili Radio Bar

by Vesna Šoškić, kamera Ivo Gojnić, montaža Adi Karađuzović | 07:03:2018 | 18:59:44

Mladi skauti Bara, osim u u Izviđačkom odredu "24. novembar", koji postoji decenijama, od prije pet godina, okupljeni su i u Udruženju “Jadran”, kojim rukovodi profesor razredne nastave Mićo Baltić. Do sada su realizovali niz aktivnosti, među kojima i projekat “Upoznaj Bar da bi ga volio”, ali i naučili sve izviđačke vještine. Danas su bili gosti Radio Bara i naše emisije "Promenada". Prenosimo dio onoga što su kazali o skautizmu i atraktivnosti izviđačkog pokreta.

 
Izviđački odred “Jadran” osnovan je zbog velikog interesovanja djece, kojima skautizam pruža priliku da nauče mnoge vještine, druže se, putuju i osjete dah avanturizma.
 
“Postojimo kako bismo djecu naučili da žive u skladu sa prirodom, da dobiju mogućnost da se neformalno obrazuju i odu na mjesta, koja ne bi inače, bila u prilici da vide, dakle, da vide i nauče nešto novo što ne mogu dobiti u porodici i školi”, kazao je rukovodilac “Jadrana”, profesor fizičke kulture Mićo Baltić, koji je istakao da su do sada realizovali brojne aktivnosti - obišli su sve znamenitosti u zaleđu i okolini Bara, Vrsutu, Volujicu, tvrđavu Haj-Nehaj, Bigovicu, Skadarsko jezero, Stari Bar-Turčine, Spile iznad Starog grada, oformili kampove gdje je edukovano 150-oro djece u Buljarici, a akcenat je stavljen na obuku u prvoj pomoći, šatorizaciji, orjentaciji u prirodi, signalizaciji, streljaštvu, paljenju logorskih vatri, svemu onome, što je, kako je kazao, zapostavljeno u ovom vremenu, a u nekim životnim situacijama može mnogo da znači.
 
“Imamo svoja redovna godišnja zimovanja na Zlatiboru, ove godine bilo je 80 naših članova, i veoma lijepo smo se družili i razmijenili iskustva sa drugarima iz Skoplja i Budve", istakao je profesor Baltić.
 
Ksenija Nikić, koja je gotovo, od samog početka u "Jadranu", posebno je zadovoljna izletima na Zlatibor, dok je za Milicu Roćenović najzanimljivije iskustvo to što je sada u prilici da svoje izviđačke vještine prenese na mlađe skaute.
 
“Divno mi je na Zlatiboru i u izviđačima... Mnogo toga smo naučili, praktikujemo šetnje kroz prirodu, druženje, izviđačke discipline. Prenosimo mladima vrlo korisne vještine - znanje u prvoj pomoći, pucanje iz vazdušne puške, učenje signalizacije, sve je to vrlo korisno i može biti značajno u brojnim životnim situacijama", kazala je Ksenija Nikić.

 
Milica Roćenović je odlična učenica, uspješna sportistkinja, a u izviđačima je jer je to, kako nam je kazala, divno iskustvo.
 
“Pozvala bih vršnjake da postanu dio nas, jer upoznaće mnogo divnih mjesta i ljudi, steći novo društvo, a to je uvijek bolje nego sjedeti kod kuće ili lutati ulicama. ", kazala je Milica i poručila "niko se neće pokajati ko pođe sa nama u naše nove avanture".

 
Jedna od najmlađih članica Sofija Kićović za skautizam je saznala od starijih drugara, i odlučila da im se priključi.
 
“Odmah mi se svidjelo, upoznala sam Kseniju i Milicu, ali i mnogo drugih prijatelja. Moji roditelji su veoma zadovoljni, jer njima je važno da ja imam obaveze i da sam srećna. Najljepše mi je do sada, bilo na Zlatiboru", kaže Sofija.
 
Pred Izviđačkim odredom “Jadran” iz Bara je put u Ohrid na izviđačku smotru, a zatim će prisustvovati i ligi i izborima, koje organizuje Savez izviđača Crne Gore i koji uključuju kampovanje za starije izviđače.