Društvo

Osnovana NVO Čisto more

by Vjera Knežević Vučićević | 09:03:2018 | 10:43:03

Početkom godine, nakon nekoliko dobro osmišljenih akcija koje su podržali brojni entuzijasti, i zvanično je počela sa radom NVO “Čisto more” Sjedište joj je u Sutomoru, a osnovna djelatnost zaštita mora i priobalja, valorizacija prirodnih potencijala i podizanje svijesti građana o značaju očuvanja ovog resursa.
 
“Živjeći sa morem, osjetili smo obavezu da se aktivno uključimo i doprinesemo unapređenju zaštite životne sredine kao neophodnom preduslovu za sprovođenje principa i standarda održivog razvoja. Osnovni fokus djelovanja biće zaštita mora, očuvanje prirodnih resursa mora, zaštita biljnog i životinskog svijeta, istorijskih i arheoloških lokaliteta u moru”, objašnjava jedan od osnivača ove NVO, Vlado Đenđinović.

 
On ističe da će nastojati da uspostave dobru saradnju sa resornim ministarstvima, javnim institucijama, univerzitetima, republičkim i lokalnim parlamentima, lokalnim samoupravama, medijima, civilnim udruženjima, građanima, međunarodnim i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave navedenim oblastima.
 
“Osim toga, želimo da doprinesemo edukaciji građana, javnog i privatnog sektora u smislu mijenjanja postojeće svijesti i primjene pozitivnih svjetskih iskustava zarad dostizanja standarda kvaliteta životne sredine. Bavićemo se organizacijom edukativnih radionica za djecu i omladinu, naučnih skupova, tribina, javnih rasprava, treninga, akcija čišćenja...” - najavljuje Đenđinović.
 
Ova organizacija će podržati i sve akcije organizovane od strane ostalih udruženja kojima je cilj očuvanje biološke ravnoteže narušenog nedozvoljenim i prekomjernim izlovom ribe i neodgovornim uništavanjem krhkog eko sistema mora.

 
“U okviru naše organizacije funkcioniše ronilački klub. Upravo je ronilački centar ‘Octo’ iz Sutomora koji stručnim znanjem nesebično pomaže svim zaljubljenicima u ovaj sport,  jedan od osnivača  NVO ‘Čisto more’. Zajedničkog smo mišljenja da ronjenje umnogome mijenja percepciju i shvatanje biljnog i životinjskog svijeta i doprinosi podizanju naše odgovornosti  kako prema njemu, tako i prema budućim naraštajima” - ističe jedan od osnivača najmlađe NVO u barskoj opštini.
 
Aktivisti “Čistog mora” pozivaju zainteresovane da 24. marta učestvuju u čišćenju sutomorske plaže, čime žele da daju simboličnu podršku akciji “Sat za planetu Zemlju”. Mjesto okupljanja biće ispred prostorija ronilačkog centra “Octo” u naselju Brca u podne.