Društvo

I NVO se oprostile od Mikice Petrovića

| 12:03:2018 | 11:33:00

I nevladine organizacije u barskoj opštini su se danas saopštenjima oprostile od Mihaila Mikice Petrovića, koji je bio redovni pokrovitelj njihovih akcija.
 
U ime NVO Novo i ljepše Sutomore oglasila se Slobodanka Hrvatin:
 
“Svako ko je poznavao Mikicu znao je što znači u pravom smislu biti čovjek. Nemjerljiv je doprinos i podrška koju je Mikica pružao našoj organizaciji za razne programe i izložbe iz ‘Spičanskog kulturnog kalendara’ za koje je bio domaćin i sponzor, sa svojim sinom Aleksandrom i porodicom. Autentičan ambijent restorana ‘Izvor’ kojeg je decenijama vrijedno i pažljivo opremao antikvitetima i umjetninama ustupio nam je kao umjetničku galeriju u kojoj smo održali za ove četiri godine mnoštvo kulturnih programa.
 
Kao mecena podržavao je sve pokrenute akcije i inicijative usmjerene ka očuvanju tradicije, materijalne i nematerijalne kulturne baštine Spiča, a izdvojili bismo ‘Spičansko veče’ za koje se srcem i dušom zalagao i redom sve tri godine uljepšavao ambijent Etno bazara štandom na kojem su svi posjetioci mogli vidjeti i probati bogatu trpezu, a koja predstavalja identitet spičanske kulture i tradicije. Od osnivanja naše organizacije, Mikica je podržavao naš rad i zalagao se za realizaciju pokrenutih inicijativa.
 
Bio je zaljubljenik u slikarstvo, pa mu je činjenica da se izložba Naoda Zorića u sklopu koje se održala slikarska kolonija ‘Biseri Spiča’ održala baš u restoranu ‘Izvor’ u sklopu njegove porodične kuće pričinila veliko zadovojstvo. Domaćinski odnos sa puno topline, gotoprimstva i ljubavi je misija koju je Mikica živio svaki dan, a sa kojom je u svkom momentu želio da doprinese cjelokupnoj zajednici kroz zalaganja za očuvanje, unaprjeđenje i promociju bogatog kulturnog nasljeđa Spiča.
 
Mihailo Mikica Petrović je mnogo volio i poštovao svoj Bar i Spič, kao i ljude u njima, pa je kao veliki  humanista i donator mnogima pomogao da uljepšaju svoje živote. Govorio je malo, a radio i činio mnogo, skroman nikad nije sebe veličao. Nikada nije poželio tuđe, a djelima je krunisao svoj život kao velikog čoveka dobre i plemenite duše, humaniste velikog srca, dobrog i velikog prijatelja.
 
U tradicionalnom duhu protkao je svoj život radošću, velikim radom, plemenitim i humanim  djelima, dušom dobročinitelja kojom je usrećio mnoge živote, a svojoj porodici ostavio svjetlosni trag u kojem se samo velike duše i srca ogledaju. Cijelim svojim bićem i svim što je radio, čuvao je čast i poštenje.Sve što pišemo i govorimo malo je za ono što je Mikica uradio i djelima pokazao kako je biti istinski pregalac i cijenjen častan čovjek. Danas možemo biti ponosni što smo imali sreće da Mikica bude dio naših života”.
 
***

 
U ime NVO “Info Sport CG Bar” oglasio se mr Miodrag Banović.
 
“U subotu 10. marta preselio se u vječnost naš veliki prijatelj, plemeniti čovjek, humanista, donator, učesnik u akcijama ekološkog uređenja priobalnog pojasa Opštine Bar, čovjek kome je Bar ostao u srcu do posljednjeg daha i kome će Bar uzvratiti na isti način.
 
Od samog početka organizacije ekoloških akcija u Rekreativnom parku ‘Šumice’ i u njihovom nastavku na ozelenjavanju kompleksa Sportsko-rekreativni centar Bar i u Spiču, Mikica je bio i donator i neposredni učesnik.
 
Kada se, u ljetnjem periodu 2017. godine iz objektivnih razloga, više nije moglo obavljati navodnjavanje mladih zasada maslina i palmi crijevima vatrogasnih vozila Službe zaštite i Mornarice Vojske Crne Gore, Mikica je bio jedan od donatora koji su učestvovali i dali svoj doprinos u njihovom spašavanju.
 
U zimskom nevremenu 2017. godine, kada je stradao veliki broj palmi i drugih mediteranskih visokostablašica, stradale su i ‘Mikicine palme’ na kompleksu SRC Bar. Na njihovim mjestima zasadićemo ‘Mikicine masline’, kao simbol vječnosti i prijateljstva početkom aprila 2018. godine.
 
Mikica je zračio pozitivnom energijom i uticao na svoju okolinu u cilju daljeg podizanja ekološke svijesti, tako da je i time doprinio zaštite i unaprjeđenja životne sredine u svome Baru i svojoj ekološkoj državi Crnoj Gori.