Društvo

Martovske svečanosti škole u Ostrosu

by Milanka Vukosavović | 12:03:2018 | 15:47:41

Martovski dani u školi “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” u Ostrosu pamte se po proslavama tri praznika, koja za ovu obrazovnu ustanovu imaju posebno značenje: 7. mart - Dan učitelja koji nastavu izvode na albanskom jeziku, 8. mart - Dan žena i 10.mart - Dan škole.
 
Ove godine, prva dva praznika obilježena su pozorišnom predstavom škole “Ne ubija se proljeće”, koja je rađena po tekstu Fadila Kraje, čuvenog albanskog dramaturga i pisca, porijeklom iz Krajine. Predstava je odigrana pred učenicima, đačkim roditeljima i mještanima Ostrosa. Istovremeno, promovisano je i dvadeseto izdanje školskog lista “Valet”. Ovogodišnje izdanje potpisuju učenici, članovi novinarske sekcije, a urednica časopisa je profesor albanskog jezika i književnosti Aiša Đečbritaj.
 
Školski list “Valet” već godinama se štampa zahvajujući donaciji porodice pokojnog Ramazana Markovića. On i njegova supruga Fatima su bivši prosvjetni radnici škole. Njihovo potomstvo, nastanjeno je u Americi, odakle nastavljaju tradiciju da redovno obezbjeđuju sredstva za štampanje.

 
Centralna martovska svečanost , Dan škole u Ostrosu, protekao je u prigodnom kulturno-umjetničkom programu, kojem su pored učenika, roditelja i mještana, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, predjsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, a svečanost su uveličali i ambasador Albanije u Crnoj Gori Ernal Filjo, vlasnik privatne gimnazije “Glas Skadra” Mithat Dibra, kao i dvadeset učenika i nastavnika pobratimske škole iz opštine Peć, koja sa školom u Ostrosu održava tradicionalno dobre i prijateljske odnose.
 
Direktor škole Bećir Berjašević kazao nam je da je, zahvaljujući gostima iz Albanije, školska biblioteka obogaćena za 800 knjiga iz lektire, a dio knjižnog fonda i albansko-njemačkim rječnikom, za koja su sredstva obezbijedili učenici uz podršku profesorice njemačkog jezika. Oni su, zahvaljujući preduzetničkom duhu, organizovali prodajnu izložbu, tokom koje su prodali predmete ručne i domaće izrade, u vrijednosti od 100 eura i za taj iznos kupili 10 rječnika.
 
Posebno zadovoljstvo direktor Berjašević je izrazio prisustvom albanskog ambasadora i predsjednika Opštine Bar, koji su se upisali u počasnu “Knjigu utisaka”. U njoj su sačuvane izjave poznatih ličnosti koje su kroz istoriju posjetile ovu obrazovnu ustanovu. Predsjednik opštine je istakao da će lokalna samouprava nastaviti da pruža podršku obrazovnim institucijama na ovom području barske opštine. “Ovaj dio naše opštine bio je najbolja veza za uspostavljanje i jačanje dobrosusjedskih odnosa sa susjednom Albanijom”, kazao je dr Srzentić.

 
Školu u Ostrosu ove godine pohađa 90 učenika, a među najvećim problemima sa kojima se suočavaju je odliv učenika, uzrokovan migracijama selo-grad, ili selo-inostranstvo. “U selu Madžurići, 1929. godine u privatnoj kući Smailja Bajramija počela je da radi prva četvorogodišnja škola u Ostrosu. Prva učiteljica na tom području bila je Milka Savić, a među prvim prosvjetnim radnicima Ostrosa je i učiteljica Antonija Marković, koja je od 1935. izučavala brojne generacije đaka”, kazao je Bećir Berjašević.
 
Škola je pedesetih godina prošlog vijeka prešla sa četvorogodišnje na osmogodišnju nastavu, a 1956. stasala je prva generacija polumaturanata. Otvarana su područna odjeljenja, a broj učenika je rastao sve do devedesetih godina, kada zbog društveno-ekonomske situacije veliki broj stanovnika napušta ovo područje.
 
Zbog loših uslova rada, škola je renovirana početkom ovog vijeka, a danas je to moderno opremljena obrazovna ustanova. Uslovi za rad i vannastavne aktivnosti u školi su u potpunosti osavremenjeni, po čemu je jedna od prepoznatljivijih na našem području.