Društvo

VIDEO: Humanitarna akcija Žene Bara kuvaju srcem

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 23:03:2018 | 18:22:00

U Baru je započeta još jedna jedinstvena humanitarna akcija – “Žene Bara kuvaju srcem” - koja je okupila 1900 članica i u kojoj žene grada pod Rumijom kuvaju za svoje siromašne sugrađane. Podržao ih je barski Crveni krst.
 
U Baru, gradu dobronamjernosti i širokog srca, akcija “Žene Bara kuvaju srcem” započeta je organizovanjem Facebook grupe prije dva mjeseca, koja je tada brojala svega nekoliko, a danas ima blizu dvije hiljade članica.

 
“U vremenu kada ubrzano živimo i gotovo da komšija ne poznaje komšiju, u teškoj ekonomskoj situaciji, okupile su se žene Bara oko jedne plemenite i uzvišene ideje - kuvamo za naše gladne sugrađane”, kazala je Ljiljana Vujović, organizatorka i administratorka grupe koja je istakla da ih podržavaju žene iz raznih krajeva svijeta - “Sve one dišu jednim dahom, sve nas podržavaju, što nam mnogo znači. Trudimo se da svakodnevno spremamo i da našim korisnicima osim obroka, pošaljemo dio naše pažnje, naših osjećaja, našeg srca i da svi oni osjete da u ovom teškom vremenu nisu sami”.

 
Tatjana Đinđinović  se osvrnula na to kako je formirana grupa - najprije sa ciljem da se ne zaborave dobri, stari recepti balkanske kuhinje, a onda je sve preraslo u jedinstvenu humanitarnu akciju.
 
“Kuvamo srcem, a začin je ljubav”, naglašava Slavka Miković.
 
“Moram da potenciram da iza nas ne stoji niko, niko nas ne finansira, nemamo donacije. Žene same kuvaju, o svom trošku u svojim kućama. Zbog čega? Jer smo srećne kada možemo da usrećimo druge, one koji teško žive. Svjesne smo da je životni put čudan i niko ne zna što može dočekati sjutra. Moj životni moto i svih žena uključenih u ovu akciju jeste: ‘Dobro čini da bi ti se dobrim vratilo’”, kazala je Tatjana Đinđinović.
 
Slavka Miković je objasnila da prave spisak za čitavu sedmicu sa rasporedom ko kada kuva, a žene koje nijesu u mogućnosti toga dana da spremaju, donesu namirnice.
 
“Mi ne znamo ko su ti ljudi, samo znamo da su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji”, kazala je Miković.
 
Ljiljana Suard iz Švajcarske, koja ima vikend kuću u Dobroj Vodi, priključila se takođe, ženama Bara: “Preko FB sam saznala za grupu koja mi je odmah zagrijala srce, jer i ja u zemlji u kojoj živim djelujem po tom principu. Oduševljena sam idejom, i na jesen, kada ponovo dođem ovdje na duže vrijeme, i ja ću da kuvam. U ovakvoj ekonomskoj situaciji, kada i one koje pomažu nemaju mnogo, ovakva akcija izaziva ogromno poštovanje. To su gestovi koji se ne zaboravljaju”.

 
Jedan od korisnika, Pavle Erić kazao je da je akcija više nego što je očekivao. “Puno mi znači. Ne znam čija je ideja, ali je veoma dobra. Apsolutno sam zadovoljan obrocima, sve je kvalitetno spremano i raznovrsno - pite, kolači, čorbe, kuvana jela...”, kaže Erić.
 
Podršku grupi “Žene Bara kuvaju srcem” dao je bez razmišljanja Crveni krst, koji je svakodnevno na zadatku humanosti i dobročinstva.
 
“Obaveza Crvenog krsta jeste da prati socijalnu situaciju u našoj opštini, da ažurira bazu podataka i procijeni koji su korisnici najugroženiji. Pored onoga što Crveni krst svakodnevno pruža svojim korisnicima, ispostavilo se da im je potrebna dodatna pomoć u obrocima, koje distribuiramo svake nedjelje. Dvadesetosmoro naših korisnika jednom nedjeljno dobiju po dva topla obroka i hranu koja im je dovoljna za nekoliko dana. Ovo je jedinstvena akcija, ne samo u Baru i Crnoj Gori, već u regionu”, kazala je sekretarka Crvenog krsta Zorica Crnčević, koja je navela da je za dva mjeseca skuvano preko 500 obroka, odnosno nedjeljno preko 60.
 
Iz grupe “Žene Bara kuvaju srcem” apelovali su na ljude dobre volje, privrednike i sve koji mogu da pomognu da im se priključe, a prvenstveno će im biti potrebni frižideri, kako bi hrana ljeti mogla bezbjedno da stigne do najugroženijih. Takođe, pozivaju sve koji su u teškoj materijalnoj situaciji da im se jave.