Društvo

Projekat obuke prve pomoći za djecu i mlade

by Ivanka Leković | 28:03:2018 | 20:11:03

Od septembra prošle godine, opštinska organizacija Crvenog krsta realizuju još jedan projekat- Obuka iz prve pomoći za djecu i mlade. Radionicama je prisustvovalo je više od hiljadu djece iz barskih osnovnih i srednjih škola.
 
Dušanka Dabović, koodinatorka projekta ističe da su njime obuhvaćena djeca predškolskog uzrasta, te učenici barskih osnovnih i srednjih škola.

 
Za prvake i predškolce, obuka se zove “povrede u kući”, a cilj je da se najmlađi nauče kako da ispravno postupe i kriznim situacijama - npr. da znaju broj hitnih službi, svojih roditelja, da ih pozovu, saniraju lakše povrede poput oderotina i sl. Obuku pohađaju učenici Srednje stručne i Ekonomske škole, kao i učenici osnovnih škola “Anto Đedović”, “Jugoslavija”, “Blažo Jokov Orlandić”, “Kekec”, “Meksiko” i “Jovan Tomašević”.
 
“U planu je da se sa značajem prve pomoći upoznaju i da se uključe učenici osnovnih škola u Ostrosu i Đuravcima, kao i učenici područnih škola”, kaže Dabović.

 
Ona ističe da su polaznici zainteresovani, pogotovo kada je riječ o praktičnom dijelu, a pošto su među volonterima i prošlogodišnji učenici opštinskog takmičenja, primjenjuje se i vršnjačka obuka. Npr. danas je u OŠ „Mrkojevići“ obuku održala učenica IX razreda OŠ „Srbija“.
 
Zorica Crnčević, sekretar CK Bar, ističe da je prije početka ovog projekta, odrađena dvodnevna obuka iz prve pomoći za prosvjetne radnike, koji su se potom uključili u projekat i edukativne radionice prve pomoći, uz pomoć volontera Crvenog krsta. Svoja znanja pokazaće na pokaznoj vježbi i opštinskom takmičenju. S obzirom da već nekoliko godina prva pomoć nije dio nijednog nastavnog predmeta, ovakva obuka je, kako ističu učenici, veoma potrebna.

 
Cilj obuke je, ističu naše sagovornice, da što više djece, prosvjetnih radnika i roditelja, čuje priču o prvoj pomoći i shvati njen značaj.
 
Radionicama u sklopu projekta obuke iz prve pomoći do sada je prisustvovalo preko 1090-oro djece.
 
Projekat je podržalo Ministarstvo finansija, od sredstava igara na sreću.