Društvo

Svi ljekovi za dijabetes na pozitivnoj listi

by Vjera Knežević Vučićević | 30:03:2018 | 12:08:51

Nova lista ljekova koja je zvanično stupila na snagu prije nekoliko dana posebno ide u prilog oboljelima od dijabetesa - na pozitivnoj listi se nalaze svi preparati potrebni za liječenje šećerne bolesti. To je u razgovoru za Radio Bar potvrdila doktorka Valentina Kalinić, internista endokrinolog.
 
“Zahvaljujući sluhu Ministarstva i Fonda za zdravstveno osiguranje ljekarima je na ovaj način obezbjeđena širina u radu, a pacijentima omogućen najsavremeniji vid liječenja. Lista je i prošle godine bila dobro ažurirana, međutim, sada su na njoj novi inzulinski preparati. Imamo i novi terapijski pristup za Tip 2 liječenja dijabetičara koji su gojazni. Ljekovi i pomagala sa liste omogućavaju ljekarima da pacijentima, osim snižavanja nivoa glikemije u krvi, redukuju i tjelesnu težinu”,  objašnjava Kalinić, inicijatorka i održavanja tradicionalnog edukativnog Kampa koji ima regionalni karakter. Ona ističe da iako se posljednjih godina intenzivno radi na edukaciji “iskustva u praksi još uvijek nijesu dostigla željeni nivo”.
 
“Pored toga što pacijent po izlasku iz ordinacije ima režim koji mora da poštuje primjenjujući ono što mu je ljekar preporučio, neophodno je i da se posveti higijensko- dijetetskom režimu ishrane. Da li su trakice koje smo dobili pacijentima pomogle? U nekim slučajevima jesu, a negdje nijesmo mrdnuli sa mrtve tačke- neko ih nije ni upotrijebio, iako je ključ uspjeha samokontrola”,  ukazuje Kalinić, objašnjavajući da je razlog tome što pacijenti nijesu dovoljno dobro edukovani i motivisani.
 
“Svakodnevica ima svoju težinu, nije lako imati dijagnozu i u svakom momentu misliti o ovom posebnom stanju koje zahtijeva konstantnu pripravnost”, kaže doktroka.
 
Zadovoljna je, kako ističe, interesovanjem direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Seada Čirgića da sagleda sve benefite prevencije komplikacija kako za pacijenta, tako i za državu.

 
Broj pacijenata sa dijabetesom u Crnoj Gori se kreće oko 50.000, zvanično je 35.000 oboljelih. I u svijetu je broj osoba oboljelih od ove hronične, nezarazne bolesti svakodnevno u porastu. Dijabates se, kako podvlači doktorka Kalinić nekada može spriječiti, kada je u pitanju recimo gojaznost, a edukacija o zdravim stilovima života treba da počne od najranijeg doba- od vrtića preko škola.
 
“U Baru postoji Savjetovalište za dijabetes gdje pacijenti dobijaju sve potrebne informacije- vezano za fizičku aktivnost, higijensko dijetetski režim ishrane, uzimanje preparata… Iako ni majci čije dijete ima dijabetes nije lako da ga podrži, nije lako ni odrasloj osobi koja se pored uobičajeno brojnih životnih problema mora boriti i sa dijebatesom, motivacija je najvažnija u liječenju ove bolesti. Svako mjerenje nivoa glikemije u krvi je mikro trauma, posebno je teško majkama i djeci od tri- četiri godine kada svakodnevno, po nekoliko puta moraju izmjeriti nivo šećera”,  kaže doktorka Kalinić.
 
 Ona najavljuje da će prioritet u radu u narednom periodu, iako ni u okruženju to još uvijek nije zaživjelo, biti nabavka senzora za dijabetičare koji se obično kači za nadlakticu, a čitač nivoa glikemije ne podrazumijeva ubod, već samo prislanjanje aparata. Vrijednost ovih savremenih aparata je oko 1.000 eura na godišnjem novou.
 
Najviše sredstava najmijenjenih za liječenje dijabetesa i prevenciju komplikacija, ipak odnosi liječenje komplikacija- čak 80%. Posebno brine projekcija da će do 2030. godine svaka deseta osoba na svijetu imati šećernu bolest.